Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Kubašiakova vražda pred odvolacím súdom

Róberta P. súd odsúdil za vraždu Kubašiaka na 25 rokov odňatia slobody.
Róberta P. súd odsúdil za vraždu Kubašiaka na 25 rokov odňatia slobody. (Zdroj: TASR)

BANSKÁ BYSTRICA – Senát Krajského súdu v Banskej Bystrici sa bude vo štvrtok 27. marca zaoberať odvolaniami v kauze vraždy podnikateľa Jána Kubašiaka z Polomky. Prvostupňový súd v novembri minulého roku uznal za vinného z Kubašiakovej vraždy 36-ročného bývalého banskobystrického vyšetrovateľa Róberta P. a odsúdil ho na 25 rokov odňatia slobody.

Expolicajt sa odvolal s tvrdením, že Kubašiaka nezastrelil a nezranil ani príslušníka hliadky, ktorá prenasledovala unikajúce trojčlenné komando. Okresný súd okrem Kubašiakovej vraždy uznal Róberta P. za vinného aj z pokusu vraždy zastavujúceho policajta, ozbrojenej lúpeže a ďalších zločinov. Prokurátor navrhoval pre neho doživotný trest odňatia slobody, ale súd mu nevyhovel.

Spolu s Róbertom P. súdili aj expolicajta Róberta Č. Toho prvostupňový súd uznal za vinného z lúpeže, porušovania domovej slobody a ďalších zločinov. Za to mu vymeral trest 7,5 roka v najľahšej nápravnovýchovnej skupine. V prípade Róberta Č. senát ako poľahčujúce okolnosti zobral do úvahy, že sa prihlásil hneď na druhý deň na polícii, priznal sa ku skutku, oľutoval ho, usvedčoval komplicov a spolupracoval pri objasňovaní trestnej činnosti. Hrozilo mu až dvanásť rokov väzenia.

Podnikateľa Kubašiaka prepadlo v novembri 2006 v jeho dome v Polomke pri Brezne trojčlenné komando zamaskovaných policajtov. Všetci traja mali za to dostať po jednom milióne korún. Od podnikateľa žiadali peniaze a doklady. Kubašiaka podľa rozsudku však pištoľou s tlmičom zastrelil zozadu Róbert P. Prokurátor to kvalifikoval ako úkladnú vraždu, ale súd sa s týmto názorom nestotožnil. Súd odmietol i obžalobu, že išlo o vraždu na objednávku. Na akcii v Polomke sa tiež zúčastnil Juraj Roszík, v tom čase aktívny policajt v Trenčíne. Ten spolupracoval s políciou, usvedčoval komplicov a s prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste. Prijal trest odňatia slobody 8,5 roka a peňažný trest 50-tisíc korún.

Prípad Kubašiakovej vraždy vzbudil pozornosť pre mafiánsky spôsob popravy a niekoľkodňovú rozsiahlu policajnú akciu na zadržanie páchateľov. Ako objednávateľa vraždy stíhajú bývalého Kubašiakovho spoločníka, horehronského podnikateľa Igora Š.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu