Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Rozvodnené toky budú postupne klesať

BRATISLAVA - Rozvodnené rieky a potoky, ktoré sa na viacerých miestach Slovenska v predchádzajúcich dňoch vyliali zo svojho koryta, by sa mali postupne upokojovať.

Na niektorých úsekoch tokov síce ešte výška hladín nevrcholila, ale aj tam sa očakáva skorý pokles, informovali ČTK pracovníci dispečingov Slovenského vodohospodárskeho podniku.

Voda stúpala na niektorých úsekoch rieky Morava na Záhorí či Torysy na východe Slovenska. V Kopčanoch a Moravskom Svätom Jáne podľa internetovej stránky Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) dosiahla hladina Moravy najvyšší, tretí stupeň povodňovej aktivity. Vodohospodári však očakávajú, že rieka sa z brehov nevyleje a neskôr začne klesať.

"U nás to ešte môže stúpať, ale nepredpokladám, že by sa malo stať niečo závažné," potvrdil ČTK starosta Kopčian Dušan Dubecký. Dnes o 14:00 pritom Morava pri obci vystúpila na 471 centimetrov, zatiaľ čo pred týždňom to bolo asi 150 centimetrov. "Bezprostredné ohrozenie nehrozí," dodal však starosta. Podobný priebeh očakávajú vodohospodári aj v Moravskom Svätom Jáne. Doterajší vzostup hladiny spôsobil podľa dispečingu bratislavského pracoviska vodohospodárskeho podniku najmä zvýšený prítok z Dyje a českej časti Moravy, a tam sa už situácia upokojila.

Počas záplav zasiahli vyliate rieky a potoky domy či záhrady v Myjave, Malackách, bratislavských mestských častiach Lamač a Vajnory a ďalších sídlach na západe krajiny. Voda tam začala ustupovať už v piatok. Na niekoľko hodín sa situácia zlepšila aj na Šurskom kanále pri Svätom Jure. Dopoludnia hladina nakrátko klesla na úroveň prvého stupňa povodňovej aktivity, ale o 15:00 hodine sa vrátila na tretí stupeň.

Vážnejšie ťažkosti neočakávajú vodohospodári ani na najväčších tokoch východného Slovenska. Hladina zrejme ešte načas stúpne napríklad v Košických Olšanoch na Toryse, ale jej vyliatie mimo koryta nehrozí. Pod úroveň tretieho stupňa klesla podľa SHMÚ aj hladina Olšavy pri Bohdanovciach.

Slovensko zasiahli záplavy aj v minulosti. Napríklad v roku 2006 sa na prelome marca a apríla vyliali rieky najmä na západe Slovenska, začiatkom júna toho istého roka sa zase rozvodnili východoslovenské vodné toky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu