Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Podľa preferencií by Smer sám vládnuť nemohol, tvrdí MVK

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Strana Smer-SD premiéra Roberta Fica sa vo februári tešila podpore 43 percent voličov, ktorá by jej v parlamente so 150 poslancami zaručila 71 kresiel. Na zabezpečenie tesnej väčšiny v Národnej rade, ktorá umožňuje vládnutie bez vytvorenia koalície, by jej tak chýbalo ešte päť mandátov.

Vyplýva to z februárového prieskumu verejnej mienky, ktorej výsledky dnes poskytla agentúra MVK.

Podľa februárovej ankety Ústavu pre výskum verejnej mienky pri Štatistickom úrade (ÚVVM) by Smer-SD vo voľbách podporilo 46 percent z rozhodnutých voličov. To by znamenalo, že Ficova strana by v parlamente obsadila 74 kresiel a aj v tomto prípade by na vytvorenie väčšinovej vlády potrebovala koaličných partnerov.

Prieskum MVK potvrdil pozíciu druhej najsilnejšej strany na Slovensku opozičnej SDKÚ-DS bývalého predsedu vlády Mikuláša Dzurindu. Voliči by jej odovzdali 15,4 percenta hlasov, čo by strane zaručilo 25 poslaneckých miest. Tretia skončila vládna SNS Jána Slotu so ziskom 10,4 percenta hlasov, čo by znamenalo 17 kresiel v parlamente.

Opozičná SMK sa tešila podpore 8,3 percenta priaznivcov. V parlamente by tak mala 14 zákonodarcov. Opozičné KDH by dostalo 8,2 percenta hlasov, do parlamentných lavíc by zasadlo jeho 13 poslancov. Vládnu ĽS-HZDS expremiéra Vladimíra Mečiara by podľa prieskumu MVK podporilo 6,1 percenta voličov. Strana by tak získala desať poslaneckých kresiel. Obdobné poradie strán podľa volebných preferencií určil aj februárový prieskum ÚVVM.

Agentúra MVK uskutočnila prieskum od 20. do 27. februára na vzorke 1110 respondentov. Viac ako šesť percent opýtaných sa volieb nechcelo zúčastniť. Približne 19 percent respondentov nevedelo, či by do volebných miestností išlo alebo komu by odovzdalo hlas. Najbližšie parlamentné voľby sú naplánované na rok 2010.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu