Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

ÚVVM: Smer má podporu, s ktorou by mohol vládnuť sám

BRATISLAVA - Podpora najsilnejšej vládnej strany Smer-SD dosiahla v januári podobne ako vlani v lete úroveň, ktorá by jej zaručila väčšinu v parlamente.

Vyplýva to z aktuálneho prieskumu Ústavu pre výskum verejnej mienky pri Štatistickom úrade (ÚVVM). V prieskume si mierne polepšila aj najsilnejšia opozičná strana SDKÚ-DS. Stranu premiéra Roberta Fica by z voličov rozhodnutých zúčastniť sa volieb podporilo 48,5 percenta ľudí.

To by znamenalo, že Smer-SD by v 150-člennom parlamente obsadil tesnú väčšinu 76 kresiel a na vládnutie by nepotreboval vytvoriť koalíciu. Podľa prieskumu si polepšila aj najmenšia vládna strana, ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara, ktorej podpora stúpla o 1,1 percentuálneho bodu na 8,7 percenta.

Rovnako sa zvýšili aj preferencie SDKÚ-DS bývalého premiéra Mikuláša Dzurindu, ktorá by získala 12,8 percenta hlasov. Naopak menšej priazni voličov než v decembri sa tešili zvyšné tri strany, ktoré by sa ešte dostali do parlamentu - koaličná SNS, ako aj opozičné SMK a KDH. ÚVVM vykonal prieskum od 2. do 9. januára na vzorke 1114 dospelých obyvateľov.

Volieb by sa podľa neho nezúčastnilo 17,6 percenta opýtaných, ďalších 13,8 percenta nebolo rozhodnutých, ktorej strane by svoj hlas odovzdalo. Najbližšie parlamentné voľby sú naplánované na rok 2010.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu