Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Smer a Strana zelených ukončili po deviatich mesiacoch spoluprácu

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Vládny Smer-SD premiéra Roberta Fica a mimoparlamentná Strana zelených (SZ) sa dohodli na ukončení platnosti zmluvy o vzájomnej spolupráci.

Dôvodom boli rozdielne názory strán na niektoré projekty presadzované vládou, informovala ČTK hovorkyňa Smeru-SD Katarína Kližanová Rýsová. "Deväť mesiacov existencie zmluvy preukázalo odlišné názory medzi stranou Smer-SD a Stranou zelených na strategicky dôležité slovenské projekty, akým je napríklad jadrová energetika alebo likvidácia lykožrútovej kalamity v Tatrách," uviedla hovorkyňa.

Zelení Ficovu vládu v priebehu tohto roku niekoľkokrát kritizovali napríklad aj za prijatie novely zákona o opareniach pri výstavbe diaľnic. Tá rozšírila možnosti štátu stavať na cudzích pozemkoch. Nepáčil sa im tiež prístup ministra životného prostredia Jána Chrbeta (SNS) k výstavbe pezinskej skládky.

O ukončení spolupráce SZ začala hovoriť už koncom leta, keď vláda presadzovala urýchlenie dostavby Mochoviec. "Otázka zotrvania v tomto zmluvnom vzťahu je pre nás problematická," povedal vtedy ČTK zástupca strany Róbert Beňo.

Nezhody medzi Smerom a Stranou zelených sa objavili aj pred podpísaním dohody o spolupráci. Zelení napríklad koncom vlaňajška ostro kritizovali vládu za jej politiku v oblasti ochrany prírody.

Smer-SD sa v prieskumoch verejnej mienky teší rekordnej popularite, preferencie Zelených naopak dlhodobo neprekračujú päťpercentnú hranicu potrebnú na vstup do parlamentu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu