Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

V horách stále hrozia lavíny

BRATISLAVA - Ráno bolo na hrebeňoch Vysokých Tatier polojasno, inde polooblačno, miestami hmlisto, ojedinele aj so slabým snežením. Teplota vzduchu sa pohybovala od -15°C do -1°C. Fúkal len slabý až mierny, premenlivý vietor rýchlosťou do 20 km/h. Za posledných 24 hodín pripadlo od poprašku, miestami do 10 cm nového snehu.

Novonapadnutý sneh, aj s poslednej periódy sneženia, je rozmiestnený dosť nerovnomerne, hrebene, horské chrbty a mnohé vypuklé formy terénu sú vyfúkané až na starý tvrdý sneh. Na exponovaných strmých svahoch a v žľaboch sa nachádzajú menej stabilné snehové útvary - dosky, vankúše a preveje!

Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí Slovenska trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň, z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka čiastočne sadla, ale na ojedinelých extrémnych, strmých svahoch je len mierne spevnená. Uvoľnenie lavíny je možné pri mechanickom zaťažení, alebo narušení snehovej pokrývky na svahoch so sklonom nad 40°.

Podľa informácií Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej sa väčšie samovoľne vzniknuté lavíny neočakávajú, s výnimkou snehových splazov pri oteplení. Pri zohľadnení lokálnych strmých svahov priaznivé podmienky na túry. Predpokladaný stupeň lavínového nebezpečenstva na nasledujúci deň: mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu