Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Polícia začala vypočúvať vodiča autobusu

Miesto tragédie. Zobraziť galériu (7)
Miesto tragédie.

BRATISLAVA - Slovensko dnes smúti za obeťami sobotňajšej tragickej nehody vlaku s autobusom, pri ktorej na železničnom priecestí pri Polomke zomrelo 12 ľudí. Vlajky sú spustené na pol žrde, televízie nevysielajú niektoré zábavné relácie a divadlá zrušili komédie.

V nemocniciach zostáva 15 zranených, ktorých stav je stabilizovaný. Polícia dnes po prvý raz vypočula šoféra autobusu. Železnice zvažujú, že na priecestie po nehode nainštalujú svetelnú signalizáciu.

Štátny smútok vyhlásila ešte v sobotu vláda. Trval od 8:00 ráno do 20:00 večer. Slovensko prežilo smútok po druhý raz za pol roka. Naposledy sa tak stalo po tragickej nehode v Chorvátsku vlani v septembri, kde havaroval autobus s rekreantmi z Košíc.

Presná príčina tragédie sa vyšetruje, minister vnútra Robert Kaliňák však viackrát naznačil, že 46-ročný vodič autobusu mal dať prednosť prichádzajúcemu vlaku. Polícia dnes mohla po prvý raz vodiča vypočuť. "Vyšetrovateľ vodiča autobusu vypočúval, ale vzhľadom na jeho psychický a zdravotný stav (...) nemohol uviesť všetky okolnosti, takže vyšetrovateľ bude vo výsluchu vodiča pokračovať zajtra (v pondelok)," povedala dnes banskobystrická policajná hovorkyňa Mária Faltániová.

Nehoda sa stala na železničnom priecestí bez závor a svetiel. Podľa hovorkyne Železníc SR (ŽSR) Martiny Pavlikovej sa bude vedenie spoločnosti možnosťou inštalovania svetelnej signalizácie na priechode pri Polomke zaoberať v najbližších dňoch. Štátom ovládané ŽSR spravujú železničnú infraštruktúru.

Autobus súkromnej dopravnej firmy z Bánoviec nad Bebravou viezol rekreantov z mesta a okolia na lyžovačku. Nehoda sa stala len niekoľko stoviek metrov od lyžiarskeho svahu. Syn vodiča a spolumajiteľ rodinnej firmy Tomáš Minarovič dnes televízii TA3 povedal, že tragédia firmu mrzí a ospravedlnil sa pozostalým i verejnosti. "S veľkou ľútosťou vzhľadom na závažnosť situácie chcem v mene svojho otca, aj v mene svojej rodiny, v mene svojom, požiadať všetkých o odpustenie," vyhlásil.

V starostlivosti lekárov v nemocniciach zostáva podľa hovorkyne ministerstva zdravotníctva Zuzany Čižmárikovej 15 ľudí. Deväť pacientov leží v nemocnici v Brezne a šesť ľudí s najťažšími zraneniami sa lieči v nemocnici v Banskej Bystrici. Štyroch pacientov prepustili z nemocnice v Revúcej v deň nehody v sobotu. Pre tragédiu sa Slovenské národné divadlo a Štátne divadlo Košice rozhodli neodohrať na dnes plánované komédie, podobne zrušilo predstavenie i bratislavské divadlo Aréna. Televízie už skôr ohlásili, že zrušia niektoré zábavné programy. Napríklad verejnoprávna STV večer neodvysielala hudobnú súťaž Eurovízia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu