Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vláda vyhlásila štátny smútok, Fico žiada televízie upraviť program

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Vláda včera vyhlásila jednodňový štátny smútok po rannej tragickej havárii, ktorá si pri Polomke v okrese Brezno vyžiadala 12 obetí. Novinárom to oznámil premiér Robert Fico po tom, ako jeho kabinet mimoriadne rokoval o nešťastí.

"Smrť otriasla celou spoločnosťou. Vyzývam k spolupatričnosti," vyhlásil premiér. Privítal by, ak televízie upravia po vyhlásení štátneho smútku svoje vysielanie. Zároveň ich požiadal, aby zrušili nedeľné politické diskusie. "Ak sa rozhodnú tak nepostupovať, vyzývam politikov nezúčastňovať sa ich," dodal.

Smútok bude trvať od 8:00, vlajky budú na pol žrde spustené do 20:00. "Ide o jednu z najtragickejších nehôd, akú sme mali na území Slovenska," povedal po mimoriadnom rokovaní novinárom premiér Fico. Tragická nehoda, ku ktorej došlo okolo 9:00, si na nechránenom železničnom priecestí medzi Polomkou a Heľpou bez svetelnej signalizácie vyžiadala 12 obetí, zhruba ďalších 20 ľudí je zranených.

V autobuse, ktorý viezol zájazd z Bánoviec nad Bebravou, bolo 37 cestujúcich. Identifikovaných je všetkých dvanásť obetí. Cestujúci mierili do Polomky na lyžovačku. "Želám, čo najskoršie uzdravenie, ďakujem všetkým zložkám, ktoré pracovali na zásahu," povedal premiér. Šesť vážne zranených pacientov hospitalizovali v banskobystrických nemocniciach. Z nich piati ležia v Rooseweltovej fakultnej nemocnici.

Do Detskej fakultnej nemocnice previezli 17-ročné dievča so zlomeninou lebky. Pacienti utrpeli mnohopočetné vážne zranenia ako zlomeniny chrbtice, rebier a končatín, krvácanie do hrudníka či pomliaždeniny pľúc. Sú stabilizovaní, dvaja z nich s vážnymi zraneniami hrudníka a brucha si vyžadujú intenzívnu starostlivosť. Deväť cestujúcich s ľahšími zraneniami bolo hospitalizovaných v Brezne a štyria v Revúcej, informoval minister vnútra Robert Kaliňák.

Pri zrážke zahynuli obyvatelia Bánoviec nad Bebravou a blízkeho okolia. Jeden z nich bol z Partizánskeho, povedal Fico. Medzi obeťami sú asi aj tri manželské páry. Autobus patril súkromnému dopravcovi Jánovi Minarovičovi z Bánoviec, riadil ho jeho samotný majiteľ. Podľa primátora Bánoviec nad Bebravou Stanislava Šika sú cestujúci väčšinou miestni podnikatelia. Pozostalým po obetiach vyjadrili včera sústrasť prezident Ivan Gašparovič, premiér Robert Fico, šéf parlamentu Pavol Paška i predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda. "Pozostalí a príbuzní zranených získajú informácie na čísle 0905 572 873,“ uviedol trenčiansky krajský policajný hovorca Pavol Kudlička.

Ministerstvo zdravotníctva zriadilo v súvislosti s nehodou tri krízové linky priamo v Bánovciach nad Bebravou 0800 500 200, 0800 500 300, 0800 500 400. Linky sú bezplatné, informovala agentúru SITA hovorkyňa rezortu Zuzana Čižmáriková. Príbuzným obetí tragickej nehody je pripravený pomáhať tím lekárov a psychológov. Na mieste zasahovali dva vrtuľníky a okolo šesť desiatok záchranárov a policajtov. Podľa premiéra i ministra vnútra išlo o zbytočnú nehodu, ku ktorej nemuselo dôjsť. Presnú príčinu nehody určí až vyšetrovanie.

Na Slovensku naposledy vyhlásili štátny smútok vlani v septembri po havárii autobusu so slovenskými turistami v Chorvátsku a po havárii vojenského lietadla, ktoré sa v januári 2006 zrútilo pri maďarskej obci Hejce neďaleko slovenských hraníc. Nehoda sa zaradila medzi najtragickejšie nehody autobusov v histórii Slovenska. Piati ľudia zahynuli v septembri 2007 po havárii autobusu s členmi folklórneho súboru pri Hriňovej, ďalší trinásti prišli o život v roku 2003 v prevrátenom autobuse s pútnikmi pri Gelnici.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu