Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Čo s novelou o učebniciach poradia Slotovi právnici

Ján Slota
Ján Slota

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) zatiaľ nevie, ako vyrieši podanie školskej novely o učebniciach na Ústavný súd (ÚS SR). Po tom, ako ĽS-HZDS vyhlásením predsedu Vladimíra Mečiara potvrdilo, že podanie poslancov za SNS nepodporí, nemá Slotova strana dosť podpisov, aby mohla ÚS SR osloviť.

Či sa bude snažiť získať podpisy jednotlivých poslancov ĽS-HZDS, Smeru-SD alebo požiada prezidenta, aby o výklad požiadal Ústavný súd on, rozhodne SNS na budúci týždeň. Predseda strany Ján Slota dnes povedal, že v utorok sa poradí s právnikmi. Predseda Poslaneckého klubu SNS Rafael Rafaj predpokladá, že o ďalšom postupe rozhodne Predsedníctvo strany na budúcu sobotu.

"Máme rozpracované viaceré možnosti," povedal Rafaj. SNS nechápe zmenu Mečiarovho názoru, ktorý najskôr podanie školskej novely na ÚS SR podporoval. Výrazné zhoršenie vzťahov s ĽS-HZDS, ktoré SNS zablokovalo v parlamente jej návrhy, nepovažuje Slota za krízu v koalícii. Problémom je podľa neho iba Mečiar.

"Tu sa jedná o jedného človeka, ktorého konanie je pre mňa nepochopiteľné...Môžem len vyjadriť hlbokú ľútosť nad postojom pána Mečiara. Skutočne sú pre mňa nepochopiteľné jeho postoje," zdôraznil Slota. Potvrdil, že ak podanie dajú, požiadajú v ňom o pozastavenie účinnosti novely do konečného rozhodnutia.

Prezident Ivan Gašparovič dnes odmietol povedať, či je ochotný uvažovať o tom, že novelu, určujúcu písanie vžitých zemepisných názvov v učebniciach pre menšiny v materinskom a potom v štátnom jazyku, dá na ÚS SR sám. Na otázku odmietol reagovať, jeho hovorca Marek Trubač dodal, že prezident takúto právomoc má.

Teraz o tom ale neuvažuje. Ak sa chcú na ÚS SR obrátiť poslanci, musia získať 30 podpisov. SNS má 19 poslancov, ĽS-HZDS 15. Mečiar napriek neochote podporiť Slotu tvrdí, že v parlamente sa SNS podarí zozbierať dostatok podpisov. Podľa neho niektorí hlasovali za novelu školského zákona so zaťatými perami a preto nebudú proti preskúmavaniu takéhoto zákona Ústavným súdom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu