Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Parlament schválil sériu zákonov voči hospodárskej kríze

BRATISLAVA - Parlament dnes schválil zmeny viacerých zákonov, ktoré by podľa očakávaní vlády mali pomôcť zamestnancom či podnikateľom prekonať negatívne dopady svetovej hospodárskej krízy.

Poslanci súhlasili napríklad so zvýšením sumy, z ktorej sa nebude platiť daň z príjmu, či so skrátením doby na vrátenie preplatkov DPH.

Celkovo si podľa ministerstva financií schválené zmeny v tomto roku vyžiadajú výpadok z verejných príjmov takmer 167 miliónov eur (zhruba päť miliárd korún). Pocítiť by to mali najmä samosprávy, ktoré získavajú väčšinu z dane z príjmu fyzických osôb.

Nezdaniteľná čiastka dane z príjmu sa v tomto roku zvýši na 4025,7 eura (121.278 korún) z pôvodných 3435,27 eura (103.491 korún). Väčšine zamestnancov to zvýši čistý príjem o necelých desať eur (300 Sk) mesačne. Posilní sa tiež zamestnanecká prémia, ktorou štát podporuje ľudí s najnižším zárobkom. Obe opatrenia v schválenej podobe budú platiť len pre tento a budúci rok.

Podnikatelia si zase budú môcť jednorazovo uplatniť do nákladov hodnotnejší majetok. V prípade hmotného majetku hranica stúpne na 1700 eur (51.214 Sk) oproti doterajším 996 eurám (30.005 Sk) a pri nehmotnom majetku na 2400 eur (72.302 Sk) z 1660 eur (50.009 Sk). Okrem toho niektoré druhy hmotného majetku bude možné odpísať rýchlejšie.

Podnikatelia, ktorí nikoho nezamestnávajú a ich ročný príjem nepresiahne 170.000 eur (5,12 milióna korún), zase nebudú musieť viesť účtovníctvo.

Obce, mestá a samosprávne kraje, ktoré pre nižší výber dane z príjmu dostanú do svojich rozpočtov menej peňazí, budú môcť zase napríklad presúvať peniaze z kapitálových zdrojov na bežnú prevádzku. Zároveň budú pri využití z týchto príjmov oslobodené od povinnosti dodržať vyrovnaný rozpočet, pretože parlament upravil aj zákon o rozpočtových pravidlách samospráv.

Poslanci súhlasili aj so zmenami zákonov o spotrebnej dani z liehu, minerálneho oleja a zákone o DPH. Štát bude napríklad musieť vrátiť preplatky z odvedenej DPH do 30 dní a nie ako doposiaľ do 60 dní.

Opozícii neprešiel ani jeden z pozmeňujúcich návrhov, podporila však viacero predložených noviel. "Ide to síce v zásade správnym smerom, (...) ale tie opatrenia sú nedostatočné a nebudú schopné dať ekonomike dostatočný impulz," povedal novinárom podpredseda opozičnej SDKÚ-DS a exminister financií Ivan Mikloš, ktorému neprešiel okrem iného návrh na zníženie rovnej dane zo súčasných 19 % na 16 %. "Slovensko nemá problém s vysokými daňami. Aj keby sme mali nulovú daň, ekonomike to nezabezpečí ďalší rast," reagoval poslanec Smer- DS Jozef Burian.

Viaceré zmeny zákonov privítala aj opozícia. Kritizovala však, že podobné opatrenia jej predstavitelia navrhovali skôr, ale koaličná väčšina ich odmietla. Tým krajina zbytočne vraj stratila čas v boji proti kríze. Opozícia sa preto chystá navrhnúť zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej by poslanci diskutovali o jej protikrízových návrhoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu