Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Čo prináša zákon na ochranu nefajčiarov

BRATISLAVA - Poslanci dnes schválili novelu zákona na ochranu nefajčiarov.

Fajčenie: 

V reštauráciách či iných podnikoch, v ktorých sa podáva strava, bude nožné fajčiť len v stavebne oddelených častiach, prevádzkovatelia ich musia oddeliť do septembra; povinnosť oddeliť fajčiarov od nefajčiarov platila aj doposiaľ, zákon však presnejšie neurčoval spôsob vyhradenia fajčiarskeho priestoru. Stavebne oddeliť fajčiacich a nefajčiacich zákazníkov nebudú musieť krčmy, kaviarne či ďalšie podniky, kde sa jedlo nepodáva. 

Fajčenie bude úplne zakázané v úradných budovách, divadlách, výstaviskách, obchodných domoch, kinách, výstaviskách, múzeách či galériách; doposiaľ sa nesmelo fajčiť v tých častiach týchto budov, ktoré boli verejne prístupné. 

Povolené už zrejme nebudú ani takzvané fajčiarske vozne vo vlakoch. 

Zákaz fajčenia sa rozšíri na celé areály zdravotníckych zariadení, už nebude platiť len vo vnútri budov; výnimku budú mať vyhradené priestory alebo fajčiarne na psychiatrických oddeleniach, pretože podľa tvorcov normy ich často navštevujú fajčiari a v procese liečby iných duševných porúch je tento zlozvyk sociálne akceptovateľnou formou správania.

Predaj:

Predaj tabakových výrobkov prostredníctvom automatov bude zakázaný; doposiaľ bol takýto predaj možný, ak automat obsluhoval dospelý človek, čo sa však údajne nedalo skontrolovať.

Rozširuje sa zákaz predaja tabakových výrobkov v priestoroch škôl, detských ihrísk či študentských domovoch; doteraz sa zákaz vzťahoval na bufety v priestoroch škôl či ihrísk. 

Obidva zákazy sa vzťahujú aj na predaj netabakových výrobkov určených na fajčenie, ako sú elektronické či bylinné cigarety

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu