Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Poslanci si zrejme siahnu na imunitu

BRATISLAVA - Zákonodarcovia si zrejme siahnu na svoju poslaneckú imunitu. Koalícia i opozícia tvrdí, že nemá problém s novelou zákona o priestupkoch. Tá umožňuje postihovať poslancov - šoférov, ktorí sa stanú účastníkmi dopravných nehôd a odmietnu skúšku na alkohol. V súčasnosti sa vyhýbajú akémukoľvek trestu, ak skúšku odmietnu.

Ak parlament novelu schváli, policajti by ich mohli pokutovať. Novelu od Rudolfa Pučíka (SNS), Jána Richtera (Smer-SD) a Jána Kovarčíka (ĽS-HZDS) v januári bez námietok odobril aj parlamentný výbor pre obranu a bezpečnosť. Richter na výbore avizoval, že v pléne navrhne, aby novela bola účinná od 1. apríla. Poslanci budú o zúžení svojej imunity rozhodovať v utorok.

Budúci týždeň by mal parlament hlasovať aj o tom, či povolí rodičom, ktorí neplatia alimenty, brať vodičské preukazy. Novelu exekučného poriadku predložilo ĽS-HZDS. Vodičské oprávnenia by sa nemali zadržať šoférom z povolania. Poslanci by mali dokončiť rozpravu k novele zákona o ochrane nefajčiarov.

Poslanci by mali definitívne rozhodnúť o nových pravidlách pre reštaurácie a pohostinstvá, budú vyberať z troch alternatív. Ministerstvo zdravotníctva navrhlo, aby reštaurácie museli stavebne oddeľovať fajčiarske časti od nefajčiarskych. SDKÚ-DS navrhla, aby sa vo všetkých reštauráciách a baroch bolo zakázané fajčiť. Hospodársky parlamentný výbor zas odobril, aby sa fajčiť nesmelo len v reštauráciách, kde sa podáva jedlo. Najkontroverznejší pozmeňujúci návrh k novele predložil Milan Urbáni (ĽS-HZDS), ktorý chce zakázať predaj cigariet na Slovensku. Tvrdil, že z jeho strany nejde o recesiu, aj keď patrí k fajčiarom. Jeho návrh kritizoval aj jeho stranícky kolega Jozef Halecký, ktorý verí, že Urbáni návrh nemyslí vážne. Novela počíta s tým, že v školských bufetoch či automatoch sa nebudú môcť predávať cigarety a iné tabakové výrobky. Ich predaj maloletým sa má prísnejšie sankcionovať. Ďalej sa má zaviesť zákaz fajčenia v areáloch nemocníc a liečební.

Poslanci v utorok budú hlasovať o podobe balíčka opatrení, ktoré vláda predložila v súvislosti s hospodárskou krízou. Parlament k nemu dokončil rozpravu ešte v piatok.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu