Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Koalícia chráni monopol pošty na úkor občanov, tvrdí Štefanec

Ivan Štefanec
Ivan Štefanec

BRATISLAVA - Vládna koalícia odmietnutím návrhu na obnovenie voľnej súťaže v poštových službách jednoznačne chráni monopol na úkor občanov Slovenska. Uviedol to dnes vo vyhlásení pre médiá predkladateľ novely zákona o poštových službách Ivan Štefanec z SDKÚ-DS. Parlament ju odmietol už v prvom čítaní.

Vládna koalícia podľa Štefanca presadila obnovenie škodlivej monopolizácie Slovenskej pošty. O tom, "že to bolo ďalšie absolútne zlé rozhodnutie súčasnej väčšiny svedčí aj jednoznačné stanovisko Európskej komisie a začatie právneho konania proti Slovensku," konštatoval poslanec. Podľa neho mala kroky na odstránenie monopolu štátnej Slovenskej pošty a zavedenie slobodnej voľby urobiť vláda.

"Občania si zaslúžia dobre fungujúce služby v každej oblasti a možnosť slobodnej voľby je vždy najprirodzenejším spôsobom dosiahnutia najlepšej ceny a kvality pre občanov. Konanie poslancov vládnej väčšiny je ďalším dôkazom uprednostňovania príjmov štátneho monopolu na úkor záujmov ľudí," dodal Štefanec.

Národná rada (NR) SR v utorok rozhodla, že nebude ďalej rokovať o Štefancovom návrhu. Jeho cieľom bolo opätovne umožniť hospodársku súťaž pri poskytovaní hybridnej pošty a mal umožniť občanom, organizáciám a firmám na Slovensku slobodne si vyberať poskytovateľa služby.

Štefanec zdôvodnil svoj návrh tým, že schválené posledné zmeny v zákone, ktoré iniciovala SNS, rozšírili monopol Slovenskej pošty a SR porušila európsku legislatívu týkajúcu sa zneužívania dominantného postavenia na trhu.

Pred poslednou novelou zákona o poštových službách, ktorá vstúpila do platnosti 1. februára 2008, sa táto služba poskytovala voľne v rámci hospodárskej súťaže. Európska komisia (EK) nariadila 7. októbra minulého roka Slovensku znovu otvoriť hospodársku súťaž v oblasti hybridnej pošty. Následne EK začala vlani 17. decembra právne konanie voči Slovensku za to, že neotvorilo hospodársku súťaž pre hybridnú poštu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu