Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Fico sa pre krízu obrátil listom na Topolánka aj Barrosa

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Predseda vlády SR Robert Fico sa listami obrátil na predsedu Európskej komisie (EK) José Manuela Barrosa a predsedu Európskej rady (ER), českého premiéra Mirka Topolánka v súvislosti s prijímaním opatrení na zmiernenie dopadov hospodárskej krízy.

"Kríza ohrozuje len v krajinách EÚ priamo a nepriamo viac ako 12 miliónov pracovných miest," upozorňuje v listoch Robert Fico a dopĺňa, že jedným z vážne zasiahnutých odvetví je automobilový priemysel. Z tohto dôvodu požiadal české predsedníctvo EÚ, aby do programu marcového zasadania ER zaradilo aj túto tému, o čom informoval aj predsedu EK. "Verím, že kvalitne naformulované závery Európskej rady by mohli viesť k prijatiu opatrení na potrebné opätovné oživenie automobilového priemyslu v Európe," uviedol predseda vlády SR.

V tejto súvislosti Fico navrhol, aby sa členovia ER zamerali "na vypracovanie európskej schémy na podporu obnovy vozového parku, ktorá by zároveň prispela k napĺňaniu ambicióznych cieľov v znižovaní emisií oxidu uhličitého. Podpora tejto schémy zo strany Európskej investičnej banky (EIB) by určite viedla k väčšej úspešnosti tohto procesu. Je potrebné spružniť finančnú podporu EIB pre výskum a vývoj čistých a nových technológií v automobilovom priemysle, ako aj zvýšenie celkových stropov pre tieto účely."

Predseda vlády SR v listoch navrhuje, aby sa aktuálne ekonomické a z nich vyplývajúce sociálne problémy riešili "spoločne na úrovni EÚ". Šéfovia európskych vlád by podľa neho mali preto "využiť všetky možnosti, ktoré nám poskytuje Európsky fond na prispôsobenie sa globalizácii na zmiernenie dopadov krízy v uvedenom sektore."

Fico na záver navrhol českému predsedníctvu a EK, aby spoločne posúdili tieto návrhy a "vo forme konkrétnych opatrení" ich predložili na rokovanie Rady pre konkurencieschopnosť a Rady pre hospodárske a finančné záležitosti v rámci prípravy Európskej rady, pričom zdôraznil pripravenosť SR aktívne spolupracovať pri hľadaní konkrétnych riešení.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu