Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Kríza odsúva poblém odškodnenia klientov nebankoviek

BRATISLAVA - Problém odškodnenia klientov skrachovaných nebankoviek odsúva hospodárska kríza na vedľajšiu koľaj.

Vláda podľa premiéra Roberta Fica síce nebankovky rieši podľa harmonogramu, ktorý si schválila, oveľa väčšiu dôležitosť však prikladá opatreniam na elimináciu dopadov hospodárskej krízy.

"Dnes je záchrana štátu, verejných financií, sociálnych programov absolútne prioritná a je na prvom mieste. Až budeme mať istotu, že toto máme pod kontrolou, potom sa môžeme s tou istou vervou k tomu vrátiť," povedal premiér. Od pádu nebankových subjektov uplynulo už sedem rokov a ich klienti sa stále odškodnenia od štátu nedočkali. Súčasná vláda sa však k podpore čiastočného odškodnenia klientov nebankových subjektov zaviazala v Programovom vyhlásení vlády.

Fico zopakoval stanovisko vlády, že za to, čo sa udialo v nebankových subjektoch, vidí spojenú zodpovednosť štátu aj ľudí. "Je tu zodpovednosť ľudí za to, že hazardovali so svojimi finančnými prostriedkami a je tu zodpovednosť štátu, že dovolil takéto hazardovanie. Preto je tu určitý záväzok štátu rozprávať s týmito ľuďmi, ako zmierniť dopady, ktoré vznikli," konštatoval predseda vlády. Ako dodal, vláda prijala uznesenie, ktoré ukladá povinnosti ministrovi spravodlivosti a ministrovi financií v tejto oblasti a podľa tohto uznesenia sa aj postupuje. "Chceme vedieť, ako je to s konkurznými konaniami, koľko peňazí sa dá odtiaľ vytiahnuť," konštatoval premiér.

Rezort spravodlivosti zistil, že pohľadávky voči nebankovým subjektom si uplatnilo 208 896 veriteľov v celkovej sume takmer 1,607 mld. eur. Vyplýva to z analýzy, ktorú ministerstvo spravodlivosti urobilo od 26. novembra do 10. decembra minulého roku. Ministerstvo spravodlivosti SR skontrolovalo 16 nebankoviek, ktoré sú v konkurznom konaní, medzi nimi aj Horizont Slovakia, AGW, s.r.o. Košice, B.M.G. Invest, s.r.o. Košice, Drukos, a.s. Banská Bystrica, Autodrukos, s.r.o Zvolen či 1. Dôchodková, a.s. Bratislava.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu