Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Nezabudnite! Od nedele sa menia pravidlá na cestách

BRATISLAVA - Vodiči, chodci a cyklisti sa budú od nedele riadiť na cestách novými pravidlami. Vyplýva to zo zákona o cestnej premávke, ktorý nadobudne účinnosť. Cieľom zmien je zvýšenie bezpečnosti na cestách, disciplinovanosti vodičov, zníženie dopravnej nehodovosti a počtu obetí dopravných nehôd, argumentuje rezort vnútra.

Maximálna rýchlosť v obci sa zníži zo súčasných 60 kilometrov za hodinu na 50 km/h. Podľa ministerstva táto rýchlosť zvyšuje reakčnú schopnosť vodičov a šancu chodcov na prežitie pri zrážke s autom.

Na diaľniciach alebo rýchlostných cestách v obci sa zvyšuje rýchlosť na 90 km/h zo súčasných 80 km/h, na diaľnici zostáva 130, pre autobusy 100 kilometrov za hodinu. Vyššie rýchlosti bude možné na všetkých úsekoch povoliť značkou. Kamióny nebudú môcť na diaľnici predbiehať, cez víkendy a sviatky budú mať jazdu obmedzenú.

Zákon výrazne zvyšuje pokuty, ktoré už uvádza v eurách. Základnou sumou pri bežných pokutách bude 60 eur. Podstatne vyššie budú za alkohol za volantom. Ak vodič odmietne fúkať, hrozí mu pokuta od 300 do 1 300 eur a zákaz šoférovať na jeden až päť rokov. Za potvrdenú jazdu pod vplyvom alkoholu bude pokuta od 200 do 1 000 eur a zákaz šoférovania do piatich rokov. V prípade pitia alkoholu za volantom a spôsobení dopravnej nehody, prípadne prekročení rýchlosti je možné udeliť pokutu od 150 do 800 eur a zákaz šoférovania do troch rokov.

Nový cestný zákon nariaďuje celoročné svietenie.

Novinkou sú povinné zimné pneumatiky, ak bude na ceste súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza. Nákladné autá a autobusy budú musieť mať zimné pneumatiky bez ohľadu na počasie od 15. novembra do 31. marca.

Deti sa budú musieť bicyklovať s prilbou. Mimo obce budú mať túto povinnosť všetci. Pri zníženej viditeľnosti musia mať chodci mimo obce na tele dobre viditeľný bezpečnostný prvok (odev s bezpečnostnými prvkami alebo bezpečnostný prvok na tele).

Vodiči nemôžu počas jazdy telefonovať alebo používať telefónny prístroj či vykonávať inú činnosť, ktorá nesúvisí s vedením ich vozidla. Výnimka sa vzťahuje na telefonovanie s použitím systému hands free. Zákaz sa nevzťahuje na určité skupiny vodičov, ktorí plnia úlohy, pri ktorých je nevyhnutné počas jazdy telefonovať alebo dorozumievať sa vysielačkou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu