Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Colmet zamestnancom nedoplatila mzdy, tvrdia odborári

(Zdroj: SITA)

POVAŽSKÁ BYSTRICA - Vedenie metalurgickej spoločnosti Colmet Slovakia Považská Bystrica podľa odborov nesplnilo svoj sľub, podľa ktorého malo do konca minulého týždňa zamestnancom doplatiť mzdy za november a december.

Nepodarilo sa mu tiež zohnať peniaze na obnovenie výroby. Potvrdil to zástupca Odborového zväzu Kovo Pavol Šujak. Odbory sa podľa neho budú i s ďalšími veriteľmi snažiť o vyhlásenie konkurzu. Stanovisko firmy sa zisťuje.

"To čo bolo sľúbené, k tomu nedošlo, peniaze ľuďom neboli vyplatené. Preto sa budeme snažiť dať firmu do konkurzu, aby ľudia mohli dostať peniaze z garančného fondu, to znamená zo štátnych peňazí," poznamenal Šujak. Pripomenul, že právnici odborového zväzu už začali s prípravou na konkurz. Netrúfol si však odhadnúť, kedy by konkurz mohol byť vyhlásený ani počet veriteľov.

V minulom týždni sa pred sídlom firmy zišla väčšina z približne 160 zamestnancov, aby protestovali proti nevyplateniu miezd a zlým podmienkam na pracovisku. Nespokojní ľudia sa sťažovali, že vo fabrike sa vraj ani v chladnom počasí nekúri. Upozornili, že problémy s výrobou pretrvávajú už niekoľko mesiacov a objavili sa ešte pred vypuknutím svetovej finančnej krízy. Zamestnanci ešte nedávno síce do závodu chodili, počas pracovnej zmeny sa však údajne väčšinou prechádzali alebo sedeli v šatni. Teraz sú pracovníci podľa odborov doma.

Podľa firemnej internetovej stránky sa Colmet zaoberá výrobou medených a mosadzných tyčí, rúr či drôtov. Väčšina produkcie je určená na vývoz.

Do problémov sa v uplynulom období dostalo na Slovensku viacero firiem, ktoré sa väčšinou odvolávajú na svetovú finančnú krízu. Podľa ministerstva hospodárstva sa pre globálnu ekonomickú krízu môže o prácu obávať takmer 15.000 Slovákov. Miera nezamestnanosti sa v decembri podľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny zvýšila na 8,39 percenta z novembrových 7,8 percenta. Dosiahla tak najvyššiu úroveň od apríla 2007.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu