Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Gašparovič odvolá Kubiša, nahradí ho Lajčák

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Prezident Ivan Gašparovič dnes predpoludním prijme demisiu ministra zahraničných vecí Jána Kubiša a na jeho miesto vymenuje dlhoročného kariérneho diplomata Miroslava Lajčáka. Kubišov nástupca doteraz zastával funkciu vysokého predstaviteľa medzinárodného spoločenstva a zvláštneho vyslanca Európskej únie v Bosne.

Politológovia nepredpokladajú, že po nástupe Lajčáka do funkcie sa zmení smerovanie zahraničnej politiky krajiny. Pôjde o šiestu personálnu zmenu vo vláde Roberta Fica od jej nástupu do úradu v júni 2006.

Kubiš sa stane novým výkonným tajomníkom Európskej hospodárskej komisie OSN (UNECE) v Ženeve. Pôvodne mal z postu šéfa diplomacie odísť už v prvej polovici januára, po prerušení dodávok ruského plynu zostal na žiadosť premiéra Fica vo funkcii dlhšie. Do ministerského kresla zasadol po voľbách ako nestranícky nominant najsilnejšej vládnej strany Smer-SD.

Lajčák začínal ako diplomat na moskovskom veľvyslanectve. Pôsobil aj v Japonsku a bývalej Juhoslávii. Vysokým predstaviteľom medzinárodného spoločenstva pre Bosnu sa stal v roku 2007.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu