Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kubiš odchádza, prezident vymenuje Lajčáka

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák

BRATISLAVA - Vláda v pondelok vymení ďalšieho člena. Prezident republiky Ivan Gašparovič v pondelok napoludnie vymenuje za nového ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka, doterajšieho medzinárodného šéfa Bosny a Hercegoviny a osobitného vyslanca EÚ.

Ján Kubiš, ktorý predtým podá demisiu, odíde do OSN. Ako povedal, už v utorok chce byť v Ženeve, kde nastúpi do funkcie výkonného tajomníka Európskej hospodárskej komisie OSN (ECE).

Európska komisia nomináciu Lajčáka uvítala. "Novým ministrom sa stane odborník s bohatými diplomatickými skúsenosťami, okrem iného aj v oblasti európskych záležitostí," konštatovala vedúca zastúpenia EK v SR Andrea Elscheková-Matisová. Opozičná SDKÚ-DS je s Lajčákom tiež spokojná. Lajčák bol kedysi blízkym spolupracovníkom ministra zahraničných vecí Eduarda Kukana. SDKÚ-DS ale upozornila na dve úskalia.

"Prvým je, že Lajčák je na vysokej zahraničnopolitickej pozícii, je vysokým predstaviteľom pre Bosnu a Hercegovinu, a jeho misia bola plánovaná do leta tohto roku, ale odpoveď na toto úskalie bude dávať niekto iný. Druhé úskalie - Lajčák si musí uvedomiť, že zahraničná politika sa nebude formovať na jeho úrade ale na Úrade vlády SR," povedal šéf SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu