Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Slovensko čaká na plyn z východu, Rusko otvorilo kohútiky

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko dnes čaká na obnovenie dodávok ruského plynu z východu. Rusko pustilo plyn do ukrajinských plynovodov a ďalej do Európy dnes ráno o 8:24 SEČ. Slovenský plynárenský priemysel (SPP), ktorý zabezpečuje tranzit plynu cez územie Slovenska, zatiaľ nespresnil, kedy presne by mohla surovina pritiecť do prihraničnej stanice vo Veľkých Kapušanoch. ČTK to povedal Ľubomír Tuchscher z SPP.

Ak bude plyn prúdiť cez celé územie Ukrajiny od ruskej hranice, SPP už skôr odhadol, že by na Slovensko mohol prísť do 36 hodín. V prípade, že by Kyjev urýchlil dodávky pustením plynu z vlastných zásobníkov, na Slovensko by mohol pritiecť do niekoľkých hodín.

Podľa Tuchschera zatiaľ SPP nemá potvrdené, kedy sa plyn do Veľkých Kapušian dostane. Na Slovensko od nedele prúdia náhradné dodávky cez územie Česka.

"Dodávky zo západu sú bez technických problémov, čakáme na obnovenie štandardných dodávok," povedal Tuchscher. Z Česka mal dnes na Slovensko pritiecť o niečo vyšší objem plynu ako v pondelok a nedeľu. Z piatich miliónov metrov kubických by mal objem suroviny narásť na 6,25 milióna metrov kubických.

Zvyšnú spotrebu krajina v uplynulých dňoch vykrývala z vlastných rezerv a zo zásob, ktoré už skôr poskytli zahraničné spoločnosti. Slovensko sa ocitlo po spore medzi Moskvou a Kyjevom bez dodávok ruského plynu cez ukrajinské územie od 7. januára. Až do pondelka pre chýbajúci plynu obmedzili čerpanie suroviny asi tisícke podnikov, obnovenie obvyklého režimu umožnili dohody so zahraničnými firmami a spustenie náhradných dodávok cez Česko.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu