Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Rusko a Ukrajina podpísali 10-ročnú dohodu o plyne

Júlia Tymošenková a Vladimír Putin.
Júlia Tymošenková a Vladimír Putin.

MOSKVA - Rusko a Ukrajina v pondelok podpísali desaťročnú dohodu o obnovení dodávok ruského zemného plynu na Ukrajinu. Ruský premiér Vladimir Putin pri podpise zmluvy povedal, že v najbližšom čase očakáva úplné obnovenie tranzitu plynu cez Ukrajinu do Európy. Putin zároveň uviedol, že z obchodu s plynom s Ukrajinou budú vylúčení sprostredkovatelia.

Na oficiálnom podpise zmluvy sa zúčastnili aj ukrajinská premiérka Júlia Tymošenková, šéf ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom Alexej Miller a šéf ukrajinskej plynárenskej firmy Naftogaz Oleh Dubyna.

Ukrajinská premiérka Julia Tymošenková povedala, že Kyjev bude v roku 2009 platiť menej ako 250 USD za tisíc kubických metrov ruského zemného plynu. Informovala o tom ruská tlačová agentúra Interfax. Tymošenková zároveň uviedla, že očakáva obnovenie dodávok plynu do Európy v priebehu niekoľkých hodín.

Ukrajinská agentúra UNIAN už pred podpisom zmluvy citovala predsedu ukrajinského parlamentu Volodymyra Lytvyna, že Ukrajina bude Rusku v roku 2009 platiť priemerne 240 až 250 USD za tisíc kubických metrov plynu. Lytvyn podľa agentúry uviedol, že svoje výpočty zakladá na diskusii so šéfom ukrajinskej štátnej firmy Naftogaz. Agentúra UNIAN uviedla, že o cene necelých 250 USD hovoril aj Alexander Medvedev, zástupca šéfa ruskej plynárenskej firmy Gazprom.

Ruský premiér Vladimír Putin sa po víkendových rozhovoroch so svojou ukrajinskou partnerkou Júliou Tymošenkovou vyjadril, že Moskva súhlasila s tým, že Ukrajine poskytne 20-percentnú zľavu z ceny, ktorú platia európski spotrebitelia. Podmienkou podľa jeho slov je to, že Kyjev ponechá poplatky za tranzit ruského plynu na minuloročnej úrovni 1,7 USD za tisíc kubických metrov na 100 kilometrov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu