Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

SPP neočakáva do utorka ráno plyn z Ruska

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenský plynárenský priemysel (SPP) neočakáva, že by do utorka rána dorazil na Slovensko plyn cez ukrajinské územie. Moskva a Kyjev včera uzavreli dohody o dodávkach plynu na Ukrajinu a tranzite plynu do Európy. Mal by sa tak skončiť spor, pre ktorý už skoro dva týždne cez Ukrajinu neprúdi k európskym odberateľom žiaden ruský plyn.

"Do rána neočakávame, že by prišiel plyn z Ukrajiny," povedal ČTK Ľubomír Tuchscher z SPP. Prísun suroviny na územie Slovenska možno podľa neho očakávať do 36 hodín od momentu, keď prekročí rusko-ukrajinskú hranicu.

"Urobíme všetko pre to, aby to bolo čo najrýchlejšie," poznamenal. Podľa skorších informácií ministerstva hospodárstva ukrajinská strana prisľúbila, že by vedeli po obnovení dodávok dodať prvý plyn do prihraničnej stanice vo Veľkých Kapušanoch do dvoch hodín. Odberatelia by sa mohli dostať k plynu skôr vďaku tomu, že by Ukrajina dodala plyn z vlastných zásob.

Tlačový odbor ministerstva však včera večer ČTK nevedel povedať, či sa tak naozaj stane. Slovensko bolo bez prísunu plynu zo zahraničia 11 dní. Krajine sa nakoniec podarilo získať náhradné dodávky suroviny v nedeľu ráno cez územie Česka, plyn tak prúdi v opačnom smere. Na základe toho odvčera mohli skončiť obmedzenia v spotrebe plynu pre asi tisícku podnikov.

Firmy už začali obnovovať svoju výrobu. Tranzit plynu cez Česko zabezpečuje spoločnosť RWE Transgas. Jej tlačový tajomník Martin Chalupský ČTK povedal, že ak budú naozaj začaté regulárne dodávky plynu cez Ukrajinu ďalej do Európy, budú následne zároveň zastavené dodávky plynu z Česka na Slovensko.

"Počas jednej až dvoch hodín po tom, čo plyn dorazí na ukrajinsko-slovenské hranice, bude znovu upravená trasa tak, aby mohla prijímať dodávky z východu," povedal Chalupský. Televízia Markíza včera uviedla, že Slovensko sa už napojilo aj na rakúsku plynárenskú sieť a v prípade krízy by mohlo odoberať plyn aj z tohto smeru.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu