Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Bezplatná výmena korún za eurá od utorka končí

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ľudia, ktorí si nestihli do dnešného dňa vymeniť väčšie množstvo slovenských peňazí za eurá, môžu od utorka v niektorých komerčných bankách počítať s poplatkami za ich zmenu.

Od 20. januára časť finančných domov obmedzí bezplatnú výmenu na 100 kusov korunových bankoviek či mincí. Niektoré peňažné domy však budú pokračovať v zamieňaní hotovosti bez ohľadu na množstvo či objem bez poplatkov aj naďalej.

Minulý piatok, keď sa dalo platiť ešte aj korunami, evidovala Národná banka Slovenska (NBS) v obehu hotovosť v celkovom objeme viac ako 32 miliárd korún (1,06 miliardy eur). Od soboty môžu Slováci v obchodoch či reštauráciách platiť už len eurami, ktoré krajina zaviedla od začiatku roka.

V obehu tak zostalo ešte viac ako 70 miliónov kusov slovenských bankoviek a 554 miliónov kusov korunových mincí. "Veľká časť tých peňazí je podľa nášho odhadu väčšinou v trezoroch komerčných bánk, čiže je iba otázkou času, kedy tie prostriedky prídu do národnej banky a bude to stiahnuté z obehu úplne.

Samozrejme nejaká časť je aj u obyvateľstva a nejaká časť je aj v zahraničí," povedala dnes novinárom členka Bankovej rady NBS Milena Koreňová. Centrálna banka odhadla, že sa jej vráti asi 93 percent z bankoviek, návratnosť mincí bude nižšia, necelých 63 percent. Slovenské mince likviduje kremnická mincovňa, bankovky zatiaľ ničí centrálna banka, páliť by sa mali v oceliarňach U.S. Steel a v cementárni v Ladciach.

Aj po skončení duálneho obehu ľudia chodia do bánk vymieňať väčšie množstvá peňazí. "V dnešný deň podnikatelia prinášajú skôr nárazovo veľké sumy, ale aj fyzické osoby," povedala ČTK hovorkyňa VÚB banky Alena Walterová. Oproti minulým dňom sú to vyššie sumy, dodala.

Slováci si budú podľa Walterovej zamieňať koruny za eurá vo väčšom objeme minimálne do konca januára. Podiel zmenárenských služieb v pobočkách banky za posledné dni tvoril 90 percent zo všetkých bankových operácií.

Mince si Slováci môžu zamieňať v komerčných bankách do konca júna, v centrálnej banke do konca roka 2013. Papierové bankovky bude prijímať NBS bez časového obmedzenia a bankové domy do konca roka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu