Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Slovenské peniaze čaká po výmene za euro likvidácia

BRATISLAVA - Slovenské bankovky a mince čaká po zavedení jednotnej európskej meny likvidácia. Papierové peniaze zväčša zhoria v peciach a mince sa znehodnotia na kovový šrot, informovala hovorkyňa Národnej banky Slovenska (NBS) Jana Kováčová.

Platiť slovenskou menou za služby a tovary bude možné ešte týždeň. Podľa posledného prieskumu Európskej komisie však už väčšina Slovákov platí v hotovosti výlučne v novej mene. "Mince sa fyzicky zdeformujú v mincovni Kremnica a odpredávajú sa ako druhotná surovina," povedala hovorkyňa Národnej banky Slovenska (NBS) Jana Kováčová.

Papierové peniaze zase zhoria v peciach v železiarňach U.S. Steel Košice a v cementárni Ladce. "Časť peňazí ničíme aj na vlastných zariadeniach," doplnila. Nedostatok plynu, s ktorým v súčasnosti zápasí Slovensko, sa ničenia peňazí vraj nedotkol, hoci košický závod U.S. Steel pre výpadky plynu ohlásil obmedzený režim.

"Práce týkajúce sa ničenia bankoviek a mincí prebiehajú v súlade s harmonogramom," tvrdila Kováčová. Slovenskú menu sťahuje z obehu centrálna banka, ktorá na konci minulého roka evidovala hotovosť v objeme zhruba 77 miliárd korún (2,56 miliardy eur). NBS dnes informovala, že za prvých osem dní nového roka stiahla asi 26 miliárd korún (863 miliónov eur), v obehu tak zostala hotovosť na úrovni približne 51,64 miliardy Sk (1,71 miliardy eur).

Slovenské peniaze sa dostávali do obehu postupne počas roku 1993 po tom, čo po rozdelení ČSFR a vzniku samostatnej Slovenskej republiky krajina zaviedla vlastnú menu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu