Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Ďalšie dôkazy o spolupráci Blanárika s tajnou službou!

František Blanárik, riaditeľ NBÚ
František Blanárik, riaditeľ NBÚ

BRATISLAVA - Vojenská kontrarozviedka evidovala (VKR) aj manželku Františka Blanárika. V jej spise je ďalší dôkaz o jeho spolupráci s tajnou službou, informuje dnešné vydanie denníka SME.

"Dôverník sa v spolupráci osvedčil a do spisu preverovanej osoby Alibista poskytol pravdivé poznatky zásadného významu o utajovanom styku objektu na vízových cudzincov z NSR. Dôverník tieto poznatky získal prostredníctvom svojej manželky,“ napísal v roku 1984 do spisu manželky súčasného riaditeľa NBÚ Františka Blanárika dôstojník Vojenskej kontrarozviedky v Leviciach Aladár Levický.

Spis Blanárikovej manželky podľa denníka len potvrdzuje to, čo už vyplynulo zo spisu jeho samého. Informácie ho usvedčujú, že za bývalého režimu vedome spolupracoval s tajnou službou. Spis manželky bol podobne ako ten Blanárikov v pražskom Archíve bezpečnostných zložiek, ktorý ho sprístupnil SME.

Blanárik je šéfom úradu, ktorý udeľuje bezpečnostné previerky. Vedomá spolupráca je prekážkou pri jej získaní. VKR evidovala Blanárikovú takmer rok ako kandidátku tajnej spolupráce s krycím menom Ivan. Pod názvom Alibista Vojenská kontrarozviedka preverovala Blanárikovho kolegu a kamaráta Ladislava Bielika. Obaja boli vtedy profesionálni vojaci, ktorí spolu slúžili v Leviciach. VKR nasadila na Bielika Blanárika a ten ho udal, že v roku 1983 uňho prespali manželia zo západného Nemecka, za čo mu poslali balík s vetrovkami pre deti. Blanárik získal informácie od svojej manželky. Aj na základe toho zbavili Bielika funkcie.

O úzkom vzťahu medzi Blanárikom a VKR vypovedá aj ďalšia veta zo spisu jeho manželky: "Vzhľadom k tomu, že je manželkou dôstojníka, v minulosti využívaného ako dôverník, nie je potrebná jej hlbšia previerka administratívnej povahy.“ Podľa Miroslava Lehkého z českého Ústavu pre štúdium totalitných režimov to svedčí o Blanárikovej spoľahlivosti, píše ďalej denník SME. Pod dokumentmi Blanárika aj jeho manželky je podpísaný ten istý dôstojník – podplukovník Aladár Levický. "Ak je tam napísané, že sa osvedčil, tak sa asi osvedčil, ale ja sa naňho nepamätám. Nemám dôvod pamätať si detaily, ktoré sa stali pred 20 či 30 rokmi,“ povedal Levický.

Blanárik na nové dôkazy o spolupráci nereagoval. Cez svoju hovorkyňu Blaženu Zimanovú si najskôr od denníka vyžiadal spis svojej manželky. "NBÚ sa nebude vyjadrovať k rozmnoženým a nečitateľným materiálom. Úrad je ústredným orgánom štátnej správy na ochranu utajovaných skutočností, šifrovú službu a elektronický podpis. Ak nám pošlete otázky z týchto oblastí, radi Vám odpovieme,“ napísala po ich zaslaní Zimanová. Blanárikom by sa mal 12. februára znovu zaoberať aj parlamentný výbor na kontrolu NBÚ. Jeho predseda Anton Korba zo SNS si už vyžiadal materiály z Prahy. Blanárik má previerku, Vojenské obranné spravodajstvo tvrdí, že v tomto prípade nešlo o vedomú spoluprácu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu