Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Digitálne vysielanie má začať tento rok napriek problémom

BRATISLAVA - Riadne digitálne vysielanie na Slovensku by sa malo začať už tento rok napriek tomu, že dodnes nie je vybratý jeho prevádzkovateľ.

Tento termín vláda predpokladá v novej stratégii prechodu na digitálne vysielanie, ktorú dnes schválila. Pre údajné pochybenia v tendri koalícia v parlamente vlani presadila odvolanie šéfa Telekomunikačného úradu Branislava Máčaja. Ten je presvedčený, že naplniť ciele stratégie sa nepodarí.

Materiál naďalej počíta s tým, že pôvodné analógové vysielanie sa v krajine skončí do konca roku 2012, k čomu Slovensko vyzvala Európska únia. Tender na výber prevádzkovateľa nového typu vysielania však vlani predbežným opatrením pozastavili súdy a v decembri ho Telekomunikačný úrad zrušil pre zmeny vo využití frekvencií.

"Ciele, ktoré sú deklarované v stratégii, jednoducho v reáli, v rozumnom časovom horizonte, s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou naplnené nebudú," reagoval Máčaj.

Novú súťaž na prevádzkovateľa by mal úrad vyhlásiť v tomto roku. O prevádzkovanie prvých dvoch multiplexov, teda súborov frekvencií, mali po vyhlásení tendra záujem rakúska spoločnosť ORS, kanadská Valtech Communications a slovenské firmy Towercom a Telecom Corp.

Podľa schválenej stratégie majú ako prvé začať digitálne vysielať verejnoprávna STV, súkromné televízie Markíza, Joj a TA3. Ďalšie i novovzniknuté televízie budú môcť získať digitálne frekvencie v druhej etape. Do tretieho súboru na záver digitalizácie presunú programy STV.

Prípravy na spustenie digitálneho vysielania už pred rokom skomplikovalo, keď sa Telekomunikačný úrad dostal do sporu s celoplošnými televíziami. Úrad tvrdil, že televízie chceli diktovať podmienky digitálneho vysielania, keďže sa obávali novej konkurencie. Podľa skoršieho vyjadrenia Máčaja podmienky súťaže ponúkali priestor na vznik nových televízií, čo sa vraj nepáčilo premiérovi Robertovi Ficovi ani finančnej skupine J&T, ktorá ovláda televíziu Joj. Fico aj J&T jeho vyjadrenia popreli.

Digitálne vysielanie má priniesť nielen skvalitnenie obrazu a zvuku, ale aj viac bezplatne šírených programov. Na tie je odkázaných 60 percent z celkového počtu necelých 1,9 milióna domácností, všetky si budú musieť kúpiť špeciálnu anténu alebo drahší televízor so zabudovaným tunerom. Vláda podľa skorších vyjadrení prispeje len najchudobnejším domácnostiam.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu