Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Fico pocestuje pre plynovú krízu do Ruska!

Premiér Robert Fico s Vladimírom Putinom v máji 2007
Premiér Robert Fico s Vladimírom Putinom v máji 2007

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico pocestuje pre plynovú krízu do Moskvy. Oznámil to dnes úrad ruskej vlády, slovenská strana zatiaľ túto informáciu potvrdiť nevedela. Ruský premiér Vladimir Putin novinárom povedal, že sa s Ficom stretne v stredu. Rusko síce ráno obnovilo tok plynu do Európy cez Ukrajinu, ale v súčasnosti k európskym zákazníkom žiadny plyn neprúdi.

Putin v telefonickom rozhovore s Ficom uviedol, že plyn netečie ani po obnovení dodávok preto, že nefunguje ukrajinská prepravná sieť. "Navrhujem v tejto súvislosti aktívnejšiu súčinnosť krajín, ktoré odoberajú ruský plyn, s ukrajinským vedením," odporučil šéf ruskej vlády. Podobne Putin hovoril i s bulharským kolegom Sergejom Staniševom, s ktorým sa má tiež stretnúť v stredu.

Slovensko patrí ku krajinám EÚ, ktorú sú najviac závislé na dovoze ruského plynu. Krajina je bez dodávok suroviny siedmy deň, v súčasnosti čerpá plyn z vlastných zásob a rezerv zahraničných firiem. Asi tisícka väčších podnikov musí obmedzovať spotrebu na minimum. V odbere plynu nie sú limitované domácnosti, nemocnice, školy a teplárne. Pri súčasných obmedzeniach odberu zásobovanie celej krajiny vydrží 12 dní.

Pre plynovú krízu vláda ešte minulý týždeň v sobotu podporila obnovenie prevádzky časti jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach napriek tomu, že by tým Slovensko porušilo prístupovú zmluvu k EÚ. K opätovnému spusteniu jedného z blokov V1 zatiaľ nedošlo, podľa Fica krajina reaktor naštartuje v prípade vzniku krízovej situácie v rozvodnej sieti. Chýbajúce dodávky plynu môžu totiž podľa vlády ohroziť aj stabilitu elektrickej rozvodnej siete.

Moskva a Kyjev sa dnes navzájom obviňovali pre viaznúce dodávky plynu. Rusko údajne neposiela dosť suroviny, aby umožnilo jej tok ďalej cez Ukrajinu. Ruský koncern Gazprom zas tvrdil, že tranzit zablokovala Ukrajina.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu