Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Slovensku sa podarilo stabilizovať rozvodnú sieť plynu, tvrdí Jahnátek

Ľubomír Jahnátek
Ľubomír Jahnátek

BRATISLAVA - Slovensku sa s pomocou dodávok zemného plynu z rezerv zahraničných energetických spoločností podarilo stabilizovať rozvodnú sieť v krajine. Novinárom to dnes povedal minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek.

Dodal, že zásobovanie by malo vydržať na 15 dní. Pre odstavený prísun suroviny z Ruska však väčšie podniky naďalej musia obmedzovať spotrebu plynu na minimum.

Celkovo sa podľa Jahnátka podarilo zabezpečiť 7,2 milióna metrov kubických plynu napríklad zo zásobníkov spoločností E.ON Ruhrgas a Gaz de France. Z vlastných rezerv krajina dnes odčerpá 21 miliónov metrov kubických. "V priebehu dneskajška by nám nemalo prísť k poklesu tlaku v prenosovej sústave," povedal Jahnátek.

Dostatočný tlak je potrebný na plynulé zásobovanie odberateľov hlavne na východnom Slovensku, pretože spoločnosti majú svoje zásobníky na západe krajiny. Bez pomoci zahraničných firiem by Slovensku zostal plyn na bezproblémové zásobovanie menších odberateľov len na osem dní, poznamenal Jahnátek.

Od stredy však musí asi tisícka slovenských podnikov odoberať len toľko plynu, aby zaistili nevyhnutnú bezpečnosť svojich výrobných zariadení. Viacero veľkých firiem, vrátane závodov automobiliek PSA Peugeot Citroën a KIA Motors, produkciu odstavilo. Domácnosti ani teplárne limitované nie sú.

Výpadok výroby by sa vraj mohol odraziť na znížení tohtoročného tempa výkonnosti hospodárstva až o 0,1 percenta za každý deň pretrvávajúcich obmedzení. "Toto je však maximálny vplyv, ktorý sa môže zmenšiť, ak časť výroby firmy cez rok dobehnú," citoval dnes denník Pravda Mareka Radvanského z Ekonomického ústavu Slovenskej akadémie vied.

Podľa Jahnátka sa firmám podarilo za posledný deň ušetriť tri milióny metrov kubických plynu pri celkovej spotrebe 29 miliónov metrov kubických všetkými odberateľmi. Spotreba sa síce znížila viac ako za predchádzajúci deň, v porovnaní s očakávaniami však úspory zaostali asi o 1,5 milióna metrov kubických. Slovensko je bez prísunu ruského plynu, od ktorého je úplné závislé, už štvrtý deň. Výpadok nastal pre spory Ruska a Ukrajiny o dodávky, ich obnovenie sa definitívne zatiaľ nepodarilo dohodnúť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu