Sobota8. jún 2024, meniny má Medard, zajtra Stanislava

Autobusov na plyn bude jazdiť menej

BRATISLAVA - Dopravné podniky v dvoch najväčších mestách Slovenska Bratislave a Košiciach plánujú v nasledujúcich dňoch obmedziť jazdy autobusov s pohonom na stlačený plyn CNG. Zmeny však zatiaľ nepovedú k obmedzeniu počtu spojov pre cestujúcich, informovali zástupcovia firiem.

Dopravcovia chcú znížením využívania vozidiel na plyn šetriť spotrebu tejto suroviny, pretože krajina čelí zastaveniu dodávok z Ruska. Bratislavský dopravný podnik nebude podľa jeho hovorcu Petra Kaveckého v pracovných dňoch využívať 20 z celkového množstva 173 vozidiel na plynový pohon.

Menej ako zvyčajne ich bude jazdiť aj počas víkendu, poznamenal. "Uvedené opatrenia budú realizované bez negatívneho dopadu na cestujúcu verejnosť. Nedôjde k obmedzeniu žiadnych spojov podľa platných grafikonov," dodal hovorca. Dopravný podnik v Košiciach podľa hovorkyne Moniky Murovej nebude počas nasledujúceho víkendu využívať žiadne autobusy na plyn.

V metropole východného Slovenska jazdí na tento pohon 36 z približne 150 autobusov mestskej hromadnej dopravy, poznamenala. Počet spojov zatiaľ podľa Murovej obmedzený nebol. Situácia sa však môže zhoršiť, ak by sa pre podnik dodávky plynu zastavili. Podľa dnešného vyjadrenia ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka je ohrozený nedostatkom plynu práve východ Slovenska, pretože pre stále vysoký odber plynu veľkoodberateľmi môže v sústave klesnúť tlak potrebný na jeho prepravu.

Žiadne obmedzenia zatiaľ neplánuje Slovenská autobusová doprava Zvolen, ktorý taktiež vo zvolenskej MHD využíva desiatky autobusov na plyn. Dnes to povedal člen predstavenstva spoločnosti Andrej Malachovský. Zatiaľ má totiž podnik plynu dostatok. Ak by sa situácia v dodávkach zhoršila, dokázala by firma výpadok vozidiel na plyn nahradiť autobusmi na naftu, tvrdil.

Autobusy na plyn sú podľa odborníkov pre mestá výhodnejšie než spoje na naftový pohon, pretože plyn je lacnejší a jeho spaľovanie je šetrnejšie k životnému prostrediu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu