Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Čaplovič by mal vrátiť výplatu do štátneho rozpočtu, tvrdí SMK

Podpredseda vlády Dušan Čaplovič
Podpredseda vlády Dušan Čaplovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - SMK je zhrozená úrovňou demencie Dušana Čaploviča na poste podpredsedu vlády SR, píše sa v stanovisku, ktoré v pondelok poskytla Eva Dunajská z Tlačového oddelenia SMK.

"Z jeho tvrdení v rozhovore pre tlačovú agentúru SITA totiž nič nie je pravdivé," uvádza SMK ďalej. Podľa SMK nie je pravda, že menšinová politika súčasnej vlády je lepšia, ako vlády bývalej.

"Čaplovič zrejme prehliadol kritiku zo strany Rómov na svoju činnosť a zrejme si neuvedomil svoj prínos k zhoršeniu slovensko-maďarských vzťahov ako aj zhoršenie všeobecnej úrovne demokracie v SR. Dušan Čaplovič sa správa na svojom poste diletantsky a podľa všetkého nerozumie ani hodnoteniu Rady Európy a ďalších renomovaných slovenských a medzinárodných inštitúcií," píše sa v stanovisku strany.

Podľa SMK nie je pravda, že počas pôsobenia bývalej vlády dostali štátnu podporu len obce, kde pôsobili starostovia za SMK. "Taktiež neobstojí tvrdenie, že bývalá vláda sa venovala len maďarskej menšine v SR. Takéto tvrdenie je bohapustá lož, ktorá sa nedá podložiť žiadnymi faktami. Počas pôsobenia dvoch bývalých vlád totiž najväčšie štátne dotácie dostali slovensko-rusínsko-ukrajinské obce v rámci majetkového vysporiadania medzi gréckokatolíckymi a pravoslávnymi cirkvami na financovanie cirkevných investícií v daných obciach, resp. židovská komunita na riešenie majetkového odškodnenia obetí holokaustu. Na oboch dokumentoch, ktoré boli odsúhlasené vládou SR, je podpis Pála Csákyho, vtedajšieho podpredsedu vlády SR," uvádza Dunajská v stanovisku strany.

Nie je podľa SMK pravdou ani to, že eurosocialisti dávajú Pála Csákyho do spojitosti s Jánom Slotom. "Takáto dezinformácia sa objavila na internetovej stránke Parameter z Dunajskej Stredy a bola prevzatá aj televíziou TA3. Šéf eurosocialistov v Európskom parlamente Hannes Swoboda v reakcii na tieto dezinformácie písomne ubezpečil Pála Csákyho, že ho nikdy nespájal s Jánom Slotom a naďalej si váži činnosť predsedu SMK ako aj celej strany," píše sa v stanovisku. Jeho list sa nachádza v plnom znení na internetovej stránke SMK.

Podľa SMK nie je pravda, že Rómovia sa hlásia prevažne k maďarskej národnosti. "Takéto tvrdenie len podčiarkuje, že Dušan Čaplovič nerozumie ani tejto problematike. Na Slovensku sa viac ako 90-tisíc Rómov hlási k rómskej národnosti, asi 60-tisíc k maďarskej národnosti a zhruba 270-tisíc k slovenskej národnosti (na to posledné sú najexaktnejšie príklady situácia na sídlisku Luník v Košiciach a situácia v Prešovskom kraji)," napísala Dunajská.

SMK je za konštruktívny dialóg v oblasti menšinovej politiky, s Dušanom Čaplovičom sa však podľa SMK takýto dialóg viesť nedá. "Čaplovič asi nepochopil, že občania SR ho platia za ochranu, a nie za osočovanie menšín. Nakoľko si svoju ústavou a kompetenčným zákonom predpísanú povinnosť neplní, nastane logická požiadavka, že svoju výplatu, ktorú dostáva mesačne neprávom, by ako sociálne cítiaci človek mal vrátiť do štátneho rozpočtu, pretože v takejto situácii ide o spreneverenie peňazí daňových poplatníkov," uvádza sa vo vyhlásení SMK.

Podľa podpredsedu vlády pre vedomostnú spoločnosť, európske záležitosti, ľudské práva a menšiny Dušana Čaploviča vláda Roberta Fica robí lepšiu menšinovú politiku ako jej predchodkyňa. "Niektoré veci sme nastavili nanovo a lepšie," povedal. Predošlá vláda sa sústreďovala len na maďarskú menšinu, čo súčasná napravila. Ako príklad spomenul zvýšenie normatívov pre všetky menšinové školy, kým doteraz mali vyššie platby na žiaka len školy s vyučovacím jazykom maďarským. Zlepšilo sa aj rozdeľovanie eurofondov a štátnych dotácií. Za bývalej vlády dostala podľa Čaploviča podporu len obec, ktorej starosta bol členom SMK. Rovnako to bolo podľa neho aj pri podpore podnikania.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu