Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Po sviatkoch desiatky psov skončili v útulkoch

BRATISLAVA - Po vianočných sviatkoch a novoročných oslavách zostali bez majiteľov desiatky psov, ktoré skončili v útulkoch po celom Slovensku. Najviac domácich miláčikov, ku ktorým sa nikto nehlási, je vo veľkých mestách. Väčšinou ide o psov, ktoré sa podľa pracovníkov útulkov stratili na Silvestra. Početnú skupinu tvoria tiež zvieratá, z ktorých sa časom stali "nechcené darčeky". Ďalší "nápor" zvieracích návštevníkov očakávajú v útulkoch po skončení zimných prázdnin.

"Od Vianoc až do piatku sa staráme o 60 nových psov, z toho viac ako tretina k nám prišla po Silvestri," povedala Hana Hanzelová z bratislavského útulku Slobody zvierat. Medzi prišelcami sú celé vrhy šteniatok, veľa je tiež stratených psov bez známok a teda možnosti kontaktovať domáceho pána. Hanzelová preto vyzvala majiteľov, ktorí v predchádzajúcich dňoch stratili psa, aby útulok navštívili.

V piešťanskom útulku pribudlo od Vianoc päť nových šteniatok a štyri dospelé psy, čo je podľa Ľubomíry Balekovej približne o polovicu menej ako v minulom roku. "Horšia bude druhá polovica januára, keď sa deti vrátia do škôl a rodičia zistia, že o psíkov - vianočné darčeky - sa nemá kto postarať," zhodnotila. Rovnaké obavy majú aj v útulku v Banskej Štiavnici, kde sa podľa Jarmily Simonidesovej starajú o štyroch nových psov. "Je to menej ako vlani, situácia sa však môže zmeniť po prázdninách," obáva sa.

Naopak, košický útulok Únie vzájomnej pomoci ľudí a zvierat zaznamenal podľa Romany Šerfelovej väčší prírastok ako po iné roky, počet "nájomníkov" sa zvýšil o 30. "Ľudia si zvykli nechať psov pri útulku, keď tam nie sme," vysvetlila. Šerfelová predpokladá, že po skončení zimných prázdnin pribudnú ďalšie psy. Pre krátkosrsté psy hľadajú dobrovoľných opatrovateľov, ktorí sa o ne postarajú aspoň počas najväčších mrazov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu