Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Pre neplatičov stavajú byty z kontajnerov

NITRA – Nitra stavia v lokalite Orechov dvor 28 nových bytov nižšieho štandardu a komunitné centrum. Byty s rozlohou 40 štvorcových metrov vyskladajú z oceľových kontajnerov. Domov tu nájdu neprispôsobiví občania a neplatiči, ktorých mesto opakovane riešilo pre vysoké dlhy na nájomnom. Nasťahovať by sem mohli pravdepodobne ešte v zimných mesiacoch. Za novými bytmi bude komunitné centrum, zložené zo siedmich buniek.

"V pláne je aj vybudovanie tlakovej kanalizácie, pretože obyvateľov lokality najviac finančne zaťažujeme poplatkom za vývoz fekálií,“ uviedol viceprimátor Štefan Štefek. Investícia predstavuje 132 776 €. Kanalizácia by sa mala napojiť na Ulici Jakuba Hašku, problémom sú však nevyrovnané vlastnícke vzťahy na zhruba 130 metroch.

V lokalite Orechov dvor býva 180 ľudí, prevažne Rómov, z toho je 88 detí. Nezamestnanosť je tu 99-percentná, časté je aj záškoláctvo, približne polovica detí nechodí pravidelne do školy. V súčasnosti je tu 36 bytov nižšieho štandardu, ktoré postavilo mesto. Byty nemajú kuchynskú linku ani vaňu, dva domy majú spoločnú žumpu, tečie len studená voda. Nedávno tu začali pôsobiť dve terénne sociálne pracovníčky.

"Je to lokalita, kde by malo v budúcnosti žiť okolo 400 ľudí, možno by už potrebovala aj nejaký obchod a ihriská,“ domnieva sa primátor Jozef Dvonč. Záškoláctvo detí chce radnica riešiť zriadením školského autobusu. V minulosti tu už fungoval, obyvatelia ho však zneužívali a záškoláctvo pretrvávalo. Problematických detí, ktoré rieši sociálna kurátorka, je 27. V pláne je aj vytvorenie tzv. sociálneho podniku, teda strediska separovaného zberu odpadu, kde by pracovali miestni obyvatelia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu