Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Fico rozprestiera eurobankovky ako pyšný páv chvost, tvrdí Mikolášik

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico už zabudol, akým skeptikom bol voči jednotnej európskej mene - dnes sa tvári ako euronadšenec a navyše si celý úspech aj privlastňuje.

Tvrdí to poslanec Európskeho parlamentu Miroslav Mikolášik (KDH). "Rozprestiera pred sebou eurobankovky ako pyšný páv svoj chvost," uvádza vo svojej reakcii na Ficove slová, že prijatie eura považuje za najväčší úspech svojej vlády.

Premiérove vyjadrenia považuje Mikolášik len za dobrý predsilvestrovský žart. Tieňový minister financií Igor Šulaj (Smer-SD) totiž v čase, keď minulá vláda stanovila rok 2009 ako termín vstupu do eurozóny, žiadal posunúť prechod na novú menu o rok až dva. Dokonca prisľúbil, že ak sa Smer-SD dostane do vlády, prijatie eura bude brzdiť nedodržaním jedného z Maastrichtských kritérií - udržať deficit verejných financií pod troma percentami HDP.

Tak ako Šulaj, ani Fico sa po vyhratých voľbách k euru nehlásil nijako nadšene. Naopak, zdôrazňoval, že Smer-SD bude analyzovať, či je pre Slovensko výhodné dodržať cieľ prijatia eura v roku 2009. "Ak Fico tento cieľ, ku ktorému už v novembri 2005 vytvorila predpoklady bývalá vláda, keď dostala Slovensko ako prvú krajinu V4 do europredsiene (ERM II), nakoniec prijal, tak nie preto, že by to naozaj chcel, ale pod tlakom silného znehodnocovania slovenskej koruny po oznámení o vytvorení vlády Smer-SD, SNS, ĽS-HZDS," myslí si europoslanec Mikolášik.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu