Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Majetok, ktorý Sokol zveril nadácii, je stále cirkevný, tvrdí arcibiskupov úrad

Arcibiskup Ján Sokol
Arcibiskup Ján Sokol

BRATISLAVA - Majetok cirkvi, ktorý trnavský arcibiskup Ján Sokol previedol na nadáciu, kde je štatutárom, ostáva naďalej v cirkevnom vlastníctve.

Informoval o tom dnes arcibiskupov úrad v reakcii na informácie zverejnené v nedeľu. Pozemky, ktoré nadácia získala, majú údajne hodnotu spolu asi 120 miliónov korún (3,98 milióna eur).

"Majetok fundácie zostáva aj naďalej cirkevným majetkom a jeho spravovanie podlieha okrem zákonov Slovenskej republiky aj predpisom kánonického práva," uviedol v stanovisku ekonóm trnavskej arcidiecézy Peter Kučera. Dodal, že subjekt, na ktorý bola prevedená časť cirkevného majetku, nie je súkromná Sokolova nadácia. Štatutárom nadácie totiž podľa Kučeru bude trnavský biskup bez ohľadu na to, kto bude v tejto funkcii pôsobiť. O prevode parciel informovala televízia Joj, podľa ktorej transakcia rozpútala vo vnútri katolíckej cirkvi ostrý spor.

Arcibiskup Sokol sa dostal do centra širšieho záujmu médií aj v minulosti. Opakovane sa objavovali informácie, že v minulosti údajne spolupracoval s komunistickou Štátnou bezpečnosťou, cirkevný hodnostár to však odmietol. Sokol by mal podľa Joj zo svojej funkcie abdikovať v polovici januára, pretože na jeseň tohto roka dovŕšil vek 75 rokov, kedy biskupi musia podľa cirkevného práva pápeža požiadať o odchod z postu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu