Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

V Tatrách pripadlo do 80 centimetrov nového snehu

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na horách bolo dnes ráno zamračené, hmlisto, na mnohých miestach so snežením. Teplota vzduchu sa pohybovala od -14°C do -1°C.

Fúkal mierny, na hrebeňoch hôr čerstvý, v Nízkych Tatrách až prudký prevažne severný vietor. V pohoriach pripadlo do 17 cm nového snehu. V Tatrách pripadlo za poslednú periódu sneženia až do 80 cm nového snehu. Vplyvom predchádzajúceho oteplenia však snehová pokrývka sadá a stabilizuje sa.

Snehová pokrývka je nerovnomerne rozmiestnená, vplyvom vetra je sneh často previaty na záveterné strany, na hrebeňoch miestami aj s námrazou alebo kôra. Podľa Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej vo vysokohorskom teréne Tatier a Nízkych Tatier nad 1500 m. n. m. je mierne lavínové nebezpečenstvo t. j. druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

Vo Fatrách je malé lavínové nebezpečenstvo t. j. prvý stupeň. Snehová pokrývka je na ojedinelých extrémnych strmých svahoch len mierne spevnená, inak všeobecne dobre spevnená. Možný je ojedinelý výskyt lavín z nového naviateho snehu najmä pri mechanickom zaťažení na svahoch so sklonom nad 40°. Pri zohľadnení lokálnych, extrémnych a strmých svahov sú priaznivé podmienky na túry.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu