Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ficove odmietnutie je poľutovaniahodné, tvrdí Szili

Róbert Fico, Ferenc Gyurcsány
Róbert Fico, Ferenc Gyurcsány (Zdroj: SITA)

KOMÁROM – Odmietnutie požiadaviek Ferenca Gyurcsánya Robertom Ficom je podľa predsedníčky maďarského Národného zhromaždenia Katalin Szili poľutovaniahodné. Ako uviedla Szili v stredu po stretnutí s Pavlom Paškom v Komárome, otázky menšín nie sú podľa základnej zmluvy medzi SR a MR vnútornou záležitosťou. Podotkla však, že s Paškom o odpovedi Fica nehovorili.

Podľa Pašku bola odpoveď Fica úplne správna. „Vláda a parlament SR suverénne garantujú práva menšín,“ vyhlásil Paška. Zároveň dodal, že argumenty Fica boli odôvodnené a racionálne. Fico v stredu vyhlásil, že Slovensko neposkytne Maďarsku žiadne dôkazy o policajnom zásahu proti fanúšikom na zápase v Dunajskej Strede.

Rovnako neuvažuje o akceptácii Fóra maďarských poslancov Karpatskej kotliny ako poradného orgánu maďarského parlamentu. "Pokiaľ ide o Fórum poslancov Karpatskej kotliny a pokiaľ ide o Dunajskú Stredu, tu sú postoje absolútne nemenné a zostávajú také, ako som ich definoval. Tu nemáme žiadny dôvod meniť svoje stanovisko. My považujeme prípad Dunajskú Stredu za dávno vyriešený," uviedol Fico po rokovaní vlády.

Premiér vládu informoval o odpovedi na list maďarského partnera Ferenca Gyurcsánya, v ktorom mu po komárňanskej schôdzke pripomenul svojich šesť návrhov. Fico všetky odmietol a zdôraznil, že Slovensko chráni práva menšín ústavou aj ďalšími zákonmi a tento systém je jeden z najkvalitnejších v Európe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu