Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Fico: Ak bol porušený zákon, Janušek by sám zvážil pôsobenie vo funkcii

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ak opakovaná kontrola tendra na poskytovanie služieb na ministerstve výstavby za 3,6 miliardy zistí porušenie zákona, premiér Robert Fico mieni odvolať ministra výstavby Mariana Januška.

Premiér o tom informoval po stredajšom rokovaní vlády. "Nikdy ani opozícia ani média nebudú určovať tempo mojich rozhodnutí," reagoval Fico na otázku, či v nejde o porušenie etických pravidiel a či by nemal ministra odvolať z funkcie. Premiér sa rozhodne až po zisteniach Úradu pre verejné obstarávanie a Najvyššieho kontrolného úradu.

Ako uviedol k postupu NKÚ a ÚVO, "samozrejme, som ich požiadal, že toto je vec, ktorú treba rozlúsknuť. Treba povedať, či bol alebo nebol porušený zákon". Predpokladá, že aj sám minister by zvážil svoje ďalšie pôsobenie vo funkcii, ak by kontrolné orgány zistili porušenie postupov pri organizovaní tendra.

Kresťanskodemokratické hnutie v utorok začalo zbierať podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze, kde sa chce pokúsiť odvolať ministra Januška. Dôvodom sú nejasnosti okolo tendra, ktoré sa podľa predsedu KDH Pavla Hrušovského nevysvetlili. Tlačová beseda predsedu SNS Slotu a ministra Janušeka utvrdila kresťanských demokratov, že dôvody na odvolanie ministra stále existujú.

Poslanec Stanislav Kahanec dodal, že pri utorkovom prieskume na ÚVO vyšlo najavo, že nedávny vysvetľujúci inzerát ministra v tlači obsahoval iné zadanie a podmienky pre tender, než boli odoslané na ÚVO. Rovnako je podľa jeho slov podivné, že pri tak veľkej obstarávacej sume nebol zverejnený tender ani jeho výsledky vo vestníku ÚVO.

Hrušovský sa domnieva, že konať by mal premiér a ministra odvolať skôr, ako bude podaný návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze. Ten chcú kresťanskí demokrati s ostatnými opozičnými stranami, konkrétny termín však neuviedol. "Nerád by som bol premiérom vlády SR , ktorému na niektorých ministerstvách kvitne korupcia a klientelizmus ako kvietky na jarnej lúke,“ zdôraznil Hrušovský. Pripomenul Ficov dávnejší výrok, že tak ako sa kradlo za Mečiara, kradne sa i za Dzurindu. Nahradil ho vlastným výrokom, "ako sa kradne za Fica, tak sa ešte nekradlo".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu