Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Bystrické odmeny: Primátor Saktor 323 tisíc, viceprimátor Kazík 161 tisíc!

Ivan Saktor
Ivan Saktor

BANSKÁ BYSTRICA – Primátor Banskej Bystrice Ivan Saktor dostane odmenu 323 100 korún (10 724,96 €), viceprimátor Róbert Kazík 161 550 korún (5 362,48 €). Ide o odmeny za prvý polrok tohto roka a mestskí poslanci ich schválili na dnešnom zasadnutí.

Saktorovu odmenu vypočítali ako polovicu zo súčtu jeho platov za prvý polrok, čo je zároveň maximálna suma, akú mu zastupiteľstvo podľa zákona mohlo udeliť. Kazíkova odmena je polovica odmeny pre primátora. V programe dnešného zastupiteľstva pôvodne schvaľovanie odmien nebolo, poslanci ho do programu doplnili na začiatku zasadnutia na návrh prednostu mestského úradu Jaroslava Šumného.

Saktor dostal odmenu za plnenie úloh vyplývajúcich zo strategických rozvojových dokumentov mesta a prioritne za prevádzku klientskeho centra, skvalitnenie komunikácie s občanmi a zavedenie trolejbusovej dopravy do systému MHD. Hoci ide o odmenu za prvý polrok, v zdôvodnení je aj zavedenie trolejbusov z konca minulého roka, ktorým bola zdôvodnená aj jeho odmena za minulý rok.

Odmena pre Kazíka bola podľa zdôvodnenia „za plnenie úloh v oblasti kultúrneho oživovania tradícií stredoslovenského regiónu, za aktívny podiel na príprave kultúrnych podujatí“. V diskusii niektorí poslanci primátorovi pripomenuli nezvládnutú koncepciu školstva, ktorú musel na jar stiahnuť, ako aj nedostatky v práci mestského úradu.

Viceprimátor Kazík sa zapojil do diskusie vymenúvaním svojich denných aktivít ako prijatia občanov či prijatia hostí. Poslanec Michal Bucek na to uviedol, že odmena sa má udeľovať za prácu naviac, niečo mimoriadne, čo odmeňovaný spravil nad rámec svojich povinností. Pred hlasovaním zvolal primátor poradu predsedov poslaneckých klubov.

Za odmenu Saktorovi hlasovalo 16 poslancov, proti boli deviati a zdržali sa traja. Za odmenu Kazíkovi hlasovali tiež 16 poslanci, proti boli 11 a zdržal sa jeden. Naposledy zastupiteľstvo schválilo odmeny pre Saktora a Kazíka v júni tohto roka. Išlo o odmeny za rok 2007 a Saktor dostal 370 400 (12 295,03 €), Kazík 186-tisíc korún (6 174,07 €).

„Keby som si ju nezaslúžil, tak sa jej rovno vzdám,“ komentoval vtedy odmenu Saktor. Kazík ju považoval za ocenenie svojej práce pre kultúru. „Podarilo sa mi vybaviť prostriedky na rekonštrukciu bývalého Leninovho parku, na rekonštrukciu amfiteátra,“ pripomenul Kazík.

Mestský park ani amfiteáter sa doteraz rekonštruovať nezačali, zatiaľ nie je pripravený ani projekt. Odmena pre Kazíka bola vtedy rovnako ako dnes odôvodnená formuláciou: „za plnenie úloh v oblasti kultúrneho oživovania tradícií stredoslovenského regiónu, za aktívny podiel na príprave kultúrnych podujatí."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu