Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Vláda možno zavedie nižšiu DPH aj pre ďalšie tovary, povedal Fico

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Vláda Roberta Fica chce v prípade priaznivého vývoja ekonomiky zvýhodniť v budúcnosti nižšou daňou z pridanej hodnoty (DPH) ďalšie tovary a služby.

Premiér to povedal v dnešných Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu. Do kategórie zníženej desaťpercentnej sadzby DPH súčasný kabinet už skôr preradil napríklad lieky, niektoré zdravotnícke pomôcky a knihy. Na ostatné tovary sa vzťahuje 19-percentá daň.

"Ak by sa nám darilo v nasledujúcich rokoch, tak by sme chceli rozšíriť okruh tovarov a služieb, na ktoré sa bude vzťahovať nižšia daň z pridanej hodnoty," vyhlásil Fico. Na ktoré komodity by sa zvýhodnená sadzba DPH mohla uplatňovať, však nespresnil.

Nižšia DPH sa v súčasnosti platí napríklad za plienky a podložky pre dospelých ľudí, ale aj tlačené hudobniny. Ficov kabinet v minulosti zvažoval zaťažiť ňou tiež internet. Premiér dnes zopakoval, že jeho vláda sa v čase súčasnej globálnej finančnej krízy nechystá meniť nastavenie daňového systému.

Kríza zrejme poznačí rast ekonomík, slovenský hrubý domáci produkt (HDP) by mal podľa odhadu kabinetu v budúcom roku medziročne stúpnuť o 4,6 percenta. Vláda pôvodne počítala s tým, že hospodárstvo si polepší o 6,5 percenta.

Nižšia výkonnosť ekonomiky pravdepodobne negatívne poznačí aj daňové príjmy štátu, ktoré sa vďaka vysokým tempám rastu v posledných rokoch výraznejšie zvýšili. Jednotnú 19-percentnú DPH presadila minulá vláda premiéra Mikuláša Dzurindu. Na rovnakej úrovni stanovila aj sadzbu dane z príjmu. Väčšina krajín v Európskej únii si zachovala viacero sadzieb DPH.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu