Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vláda nechce platiť v kauze Tipos, navrhla zmenu zákona

BRATISLAVA - Štát zatiaľ možno nezaplatí za národnú lotériovú spoločnosť Tipos zhruba 1,5 miliardy korún (asi 50 miliónov eur) z dvojmiliardového (približne 66 miliónov eur) odškodného firme českého podnikateľa Radovana Vítka po prehratom súdnom spore. Umožniť by to mal návrh novely zákona, ktorá posilňuje právomoci generálneho prokurátora pri podávaní mimoriadneho dovolania voči verdiktu súdov.

Predlohu dnes odsúhlasil vládny kabinet a vzápätí ju v prvom čítaní podporil aj parlament. Definitívne by o nej poslanci mali hlasovať v piatok. Premiér Robert Fico po rokovaní vlády vyhlásil, že ak parlament zákon schváli, štát peniaze Vítkovi zatiaľ nevyplatí. Lehota na úhradu skončí pritom posledným novembrovým dňom.

Predloha novely Občianskeho súdneho poriadku umožní okamžitý odklad vykonateľnosti verdiktu súdu, ak o to generálny prokurátor požiada. Zákon by sa mal vzťahovať aj na verdikty vyhlásené pred schválením novely. Účinnosť by mala nadobudnúť po podpise prezidentom hneď po vyhlásení v Zbierke zákonov.

Návrh zákona dnes podporila aj opozícia. Jej predstavitelia však vyčítali vláde, že mala na rozhodnutie Najvyššieho súdu reagovať skôr. Bývalý minister financií a poslanec opozičnej SDKÚ-DS Ivan Mikloš naznačil, že kabinet v prípade doteraz nekonal pre osobné záujmy terajšieho ministra financií Jána Počiatka, ktorý sa vraj na vyplatení odškodného dohodol s Vítkovou firmou zámerne.

"Vláda objaví svoje kompetencie až vtedy, keď sú jej členovia pristihnutí pri podvode," poukázal pred novinármi na to, že hoci súdy v prípade rozhodli už skôr, ministri sa rozhodli pre zmenu zákona až v súčasnosti. Mikloš zároveň vyzval premiéra, aby navrhol Počiatkovo odvolanie. "Ak tak neurobí, budeme konať my a takýto návrh po dohode s opozičnými partnermi predložíme do Národnej rady," dodal.

Tipos, ktorého jediným akcionárom je ministerstvo financií, prehral v lete dlhoročný súdny spor o využívanie know-how spoločnosti Športka. Pohľadávku Športky voči Tiposu odkúpil práve Vítek, s ktorým sa Tipos neskôr dohodol na vyplatení odškodného. Súčasťou dohody bolo aj to, Vítek už nemá začínať ďalšie spory a Tipos môže ďalej prevádzkovať svoje hry. Spoločnosť sa zároveň zriekla možnosti podať mimoriadne dovolanie vo verdiktu súdu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu