Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Fico používal nesprávny údaj, chybu si nepriznal

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico si odmietol priznať chybu, že sa zmýlil v percente, ktoré štát na budúci rok zaplatí zdravotným poisťovniam za svojich poistencov.

Na päťpercentných odvodoch trval aj napriek upozorneniu novinárky, že parlament v utorok schválil odvody za poistencov štátu vo výške 4,9 percenta z priemernej mzdy.

"Bolo schválených päť percent a došlo k pozmeňujúcim návrhom o rozdelení tých peňazí. Ale štát bude platiť päť percent. Pozrite si tie pozmeňujúce návrhy,“ povedal na dnešnej tlačovej besede predseda vlády. Pozmeňujúce návrhy, na ktoré sa Fico odvolával, potvrdzujú, že štát zaplatí 4,9 %. Zmenu presadil do zákona poslanec Anton Bobrík zo Smeru-SD, ktorý v utorok uspel so svojim návrhom k novele o zdravotných poisťovniach.

Keďže koalícia presadila 4,9 %, poslanec za Smer-SD Jozef Valocký vo štvrtok predložil k návrhu štátneho rozpočtu pozmeňujúci návrh, ktorý prerozdelil použitie peňazí pre rezort zdravotníctva. V pôvodnom návrhu rozpočtu totiž bol pre položku odvody vyčlenený balík peňazí zodpovedajúci piatim percentám. Podľa návrhu Valockého, ktorý parlament dnes odsúhlasil, rezort má dať 4,9 % na odvody a 0,1 % (okolo 700 miliónov korún, teda 23,2 milióna €) na preventívne národné programy.

Minister zdravotníctva Richard Raši už v utorok po schválení novely hovoril, že koalícia upustila od 5 %, pretože 0,1 % sa rozhodli použiť na prevenciu. Tvrdil, že odvody za poistencov štátu vo výške 5 %, s čím počíta aj programové vyhlásenie vlády, splnia až na budúci rok.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu