Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Štát pôjde opäť do sporu s EK, poštu podporila vláda

(Zdroj: Bleskovky.sk)

BRATISLAVA - Slovensko sa po vlaňajšej žalobe pre pridelený limit emisných kvót skleníkových plynov opäť pustí do súdneho sporu s Európskou komisiou (EK). Vláda Roberta Fica dnes podporila zámer štátnej Slovenskej pošty, ktorá chce komisiu zažalovať pre jej verdikt o uvoľnení trhu doručovania takzvanej hybridnej pošty.

Monopol na doručovanie hromadných zásielok, ktoré klient operátorovi zasiela elektronicky, pošte zabezpečila tento rok zákonom súčasná koalícia. "Štát pristúpi k žalobe, ktorú podá Slovenská pošta ako vedľajší účastník sporu s tým, že musíme urýchlene dopracovať náležitosti k tejto žalobe," povedal novinárom po rokovaní vlády minister dopravy Ľubomír Vážny.

Poštu v pripravovanom spore podporil minulý týždeň aj premiér Fico. Komisia rozhodla v prospech alternatívnych operátorov, ktorí podľa nej môžu doručovať hybridné zásielky, ešte začiatkom októbra. Slovensko malo následne mesiac na to, aby prijalo opatrenie na uvoľnenie tejto časti poštového trhu. Keďže tak neurobilo, EK sa chystala začať priestupkové konanie voči štátu.

Po verdikte komisie pošta monopol pri hybridných zásielkach opäť stratila; chystaná žaloba štátu nemá voči jej rozhodnutiu odkladný účinok. Okrem Slovenskej pošty podnikajú v krajine ďalšie viac ako dve desiatky poštových podnikov. Európska únia presadzuje, aby sa mohla do trhu s poštovými službami postupne vo väčšej miere zapojiť konkurencia.

Slovensko by ho malo otvoriť najneskôr od roku 2013. Slovensko zažalovalo EK aj vlani, keď vláda nesúhlasila s obmedzeniami v tvorbe emisií oxidu uhličitého. Od sporu však neskôr krajina upustila po tom, ako jej komisia zvýšila ročný limit škodlivín, ktorý môže vypustiť do ovzdušia. Komisiu za emisný plán zažalovali aj oceliarne U.S. Steel Košice, európske justičné orgány však ich žalobu zamietli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu