Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Šéf NBÚ za komunizmu údajne donášal na kolegov

Riaditeľ NBÚ František Blanárik
Riaditeľ NBÚ František Blanárik

BRATISLAVA - Jednej z kľúčových bezpečnostných zložiek štátu hrozí škandál.

Riaditeľ Národného bezpečnostného úradu František Blanárik údajne pred rokmi donášal na svojich kolegov v komunistickej vojenskej kontrarozviedke. Naznačujú to dokumenty z pražského archívu bezpečnostných zložiek. Informovala o tom televízia Markíza.

Blanárik bol počas bývalého režimu profesionálnym vojakom. Podľa archívnych spisov v 70-tych rokoch začal spolupracovať s vojenskou kontrarozviedkou ako dôverník. Podľa televízie nie všetci dôverníci museli byť vedomí spolupracovníci, jeho zväzok však naznačuje, že to mohlo byť vedome. Ako dôverník dosahoval dobré výsledky a ochotne odovzdával poznatky charakterizujúce morálno-politicky stav cvičiacich jednotiek, uviedla Markíza.

V roku 1980 absolvoval Blanárik niekoľkomesačné školenie v spravodajskom inštitúte Spravodajskej správy Generálneho štábu, kde získal odborné vedomosti z rozviedkovej a kontrarozviedkovej práce. Od roku 1981 mal pracovať na vojenskom útvare v Leviciach. Práve tam ho mala tajná služba nasadiť na jeho kamaráta Ladislava B., ktorého kontrarozviedka podozrievala, že tajne ubytoval rodinu zo západného Nemecka. Blanárik to mal podľa dokumentov zistiť a potvrdiť. Na základe poznatkov od Blanárika zbavili Ladislava B. funkcie a z Levíc ho prevelili do Martina. Markíza oslovila telefonicky aj Blanárika. K minulosti sa však pre zdravotné dôvody vyjadriť odmietol, televízii prisľúbil rozhovor.

O Blanárikovej minulosti sa začalo špekulovať v apríli tohto roka. Vtedy sa jeho meno prvýkrát objavilo v zoznamoch kontrarozviedky. Blanárik sa riaditeľom NBÚ stal po nástupe Ficovej vlády. V apríli 2006 získal previerku s najvyšším stupňom - prísne tajné. Na základe toho sa môže oboznamovať s utajenými skutočnosťami, preto ho vtedajší minister obrany vymenoval za vojenského pridelenca na Ukrajine. Vedomí spolupracovníci komunistických tajných služieb však takúto previerku dostať nemôžu.

NBÚ má chrániť utajované skutočnosti pred ľuďmi, ktorí nie sú bezpečnostne spoľahliví. Za takých považuje zákon vedomých spolupracovníkov tajných služieb bývalého režimu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu