Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Podľa Aliancie Fair-play Slováci odmietajú ministra, ktorý klamal

BRATISLAVA - Slováci podľa Aliancie Fair-play odmietajú ministra, ktorý klamal a udržiaval priateľský vzťah so stíhanou osobou. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý pre Alianciu Fair-play urobila spoločnosť TNS SK. Podľa prieskumu deväť z desiatich občanov očakáva odstúpenie ministra, ktorý bol verejne prichytený pri klamstve. Takmer 88 percent opýtaných si myslí, že ak taký minister neodstúpi sám, mal by jeho odchod z funkcie navrhnúť predseda vlády.

Takmer tri štvrtiny občanov si podľa prieskumu myslí, že by mal odstúpiť aj minister, ktorý udržiaval priateľský vzťah s trestne stíhanou osobou. Len o niečo menej opýtaných sa prihovára za intervenciu premiéra v prípade, že taký minister nevyvodí zo svojho konania dôsledky sám. Prieskum ukázal zhodu s týmito zásadnými postojmi naprieč celou krajinou, ale aj medzi voličmi jednotlivých politických strán.

K odstúpeniu ministra, ktorý bol verejne prichytený pri klamstve, sa najmenej prikláňajú voliči KDH (odstúpenie podporuje 88 % opýtaných) a najviac voliči SMK (odstúpenie podporuje vyše 97 % opýtaných). Návrh na odvolanie takého ministra priamo premiérom najmenej podporujú opäť voliči KDH (odvolanie podporuje 83 % opýtaných), najviac voliči SDKÚ-DS (odvolanie podporuje 94 % opýtaných).

Odstúpenie ministra, ktorý udržiaval priateľský vzťah so stíhanou osobou, najmenej podporujú voliči KDH a SNS (odstúpenie podporuje 71 % opýtaných), najviac voliči ĽS-HZDS (odstúpenie podporuje 80 % opýtaných). Zásah premiéra v tejto otázke najmenej podporujú voliči SDKÚ-DS (odvolanie podporuje 71% opýtaných) a najviac voliči ĽS-HZDS (odvolanie podporuje 82 % opýtaných).

Prieskum verejnej mienky uskutočnila pre Alianciu Fair-play spoločnosť TNS SK v októbri a v novembri 2008 na vzorke 954 respondentov vo veku 18 a viac rokov z hľadiska veku, pohlavia, vzdelania, veľkosti miesta bydliska a kraja. Prieskum sa uskutočnil prostredníctvom osobných rozhovorov. O výsledkoch prieskumu informovala Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu