Štvrtok13. jún 2024, meniny má Anton, zajtra Vasil

Smer-SD si polepšil, volilo by ho 46,3 percenta voličov

BRATISLAVA - Vládny Smer-SD si oproti októbrovým prieskumom verejnej mienky opäť zlepšil preferencie. Začiatkom novembra by ho volilo 46,3 percenta z tých, ktorí sú rozhodnutí pre niektorú zo strán. Vyplýva to z prieskumu Ústavu pre výskum verejnej mienky. Naopak, klesla popularita vládnej ĽS-HZDS i opozičného KDH.

Hoci si Smer-SD oproti októbrovým 44,8 percenta polepšil, už nedosiahol úroveň svojich rekordných 48,5 percenta z júla, s ktorými by mohol vládnuť bez koaličných partnerov.

Druhou najsilnejšou politickou stranou zostala SDKÚ-DS, ktorej preferencie stúpli na 13,7 percenta, voliči sú verní aj vládnej SNS, ktorá má 10,7 percenta. Naopak, koaličnú ĽS-HZDS by na hlasovacom lístku označilo 8,7 percenta respondentov, pričom ešte začiatkom septembra dosahovala podobné čísla ako SNS.

Kým opozičná SMK si udržala osem percent voličov, pod túto hranicu v posledných týždňoch klesol jej bývalý koaličný partner z minulej vlády KDH. Volilo by ho 6,6 percenta. Z mimoparlamentných strán si polepšilo len Hnutie za demokraciu, ktoré zakladal prezident Ivan Gašparovič. Kým predtým malo asi pol percenta, aktuálne by ho podporilo 2,2 percenta opýtaných.

Podľa prieskumu, ktorý uskutočnili od 1. do 7. novembra s 1316 respondentmi, by sa do parlamentu dostali Smer-SD s 74 poslancami, SDKÚ-DS s 22 poslancami. Okrem toho by 17 mandátov pripadlo SNS, 14 poslancov by zastupovalo ĽS-HZDS, 13 SMK a 10 KDH. Na parlamentných voľbách v prvých novembrových dňoch by sa nezúčastnilo 17,9 percenta oslovených a 14,7 percenta opýtaných nebolo rozhodnutých.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu