Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Vláda poskytne cirkvám ďalších takmer 30 miliónov Sk

BRATISLAVA - Cirkvi dostanú tento rok od štátu ďalších 29,6 milióna korún (983.000 eur). Rozhodla o tom dnes vláda. Ministerstvo kultúry to zdôvodnilo tým, že tento rok sa oproti vlaňajšku znížil príspevok pre cirkevné ústredia.

Pôvodne schválený rozpočet pre cirkvi a náboženské spoločnosti predstavoval 992,6 milióna korún (33 miliónov eur). Na Slovensku je v súčasnosti registrovaných 18 cirkví a náboženských spoločností, štát poskytuje financie na prevádzku ich ústredí či platy duchovných.

Najväčšou je rímskokatolícka cirkev, ku ktorej sa hlási podľa oficiálnych štatistík zhruba 70 percent obyvateľov Slovenska. Celkový rozpočet pre cirkvi sa pritom tento rok podľa údajov ministerstva kultúry oproti vlaňajšku navýšil o 40,5 milióna korún (1,3 milióna eur). Ďalšia suma, ktorá sa vyčlení z rezervy vlády, pôjde na dofinancovanie prevádzky cirkevných a náboženských ústredí.

Ministerstvo tvrdilo, že pre nárast počtu duchovných a zvýšenie ich platov sa znížil tento rok príspevok na ústredia cirkví na 75 percent vlaňajška. Úrad, ktorý vedie podpredseda Smeru-SD Marek Maďarič, tiež v materiáli pripomenul, že tento rok napríklad pribudli dve nové biskupstvá rímskokatolíckej cirkvi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu