Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Návrh novely o štátnom jazyku je neprijateľný, tvrdí SMK

Pál Csáky, SMK
Pál Csáky, SMK (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Za neprijateľný považuje Strana maďarskej koalície (SMK) návrh novely zákona o štátnom jazyku. SMK žiada Ministerstvo kultúry SR o stiahnutie tohto návrhu z medzirezortného pripomienkového konania. Zároveň vyzýva vládnu koalíciu, aby nezvyšovala nepremyslenými krokmi slovensko-maďarské napätie.

Ako ďalej informovala hovorkyňa SMK Eva Dunajská, SMK tiež žiada stiahnuť návrh poslancov SNS, aby sa pomníky mohli stavať v obciach bez súhlasu miestnej samosprávy. Jediným cieľom týchto návrhov môže byť podľa SMK "nebezpečné zvyšovanie napätia medzi Slovákmi a Maďarmi."

Pokutovanie za porušenie pravidiel používania spisovného slovenského jazyka vo verejnom styku chce novelou zákona o štátnom jazyku SR zaviesť ministerstvo kultúry od 1. júla 2009. V zákone v súčasnosti žiadne pokuty nie sú. Vypustili sa pri novele v roku 1999. MK SR by mohlo ukladať pokuty od 100 eur (3 012 Sk) do 5 000 eur (150 630 Sk). Najskôr však musí na porušenie zákona písomne upozorniť.

Dohľad v oblasti rozhlasového a televízneho vysielania by podľa návrhu mala prevziať Rada pre vysielanie a retransmisiu. Návrh novely zákona o štátnom jazyku okrem iného hovorí, že písomné informácie určené pre verejnosť, najmä plagáty, informačné tabule, katalógy galérií, múzeí, knižníc, programy kín, divadiel, koncertov a ostatných podujatí sa majú vydávať v štátnom jazyku. Popri texte v slovenčine môžu obsahovať aj inojazyčné preklady textu.

Ministerstvo okrem iného chce, aby boli nápisy na pamätníkoch a pamätných tabuliach v štátnom jazyku. Ak by na nich boli aj preklady do iného jazyka, musia nasledovať až po texte v slovenskom jazyku a ich obsah sa musí zhodovať. "Inojazyčný text nesmie byť uvedený väčším písmom ako text v štátnom jazyku," píše sa ďalej v návrhu.

Skupina poslancov NR SR za SNS chce zmeniť zákon o obecnom zriadení tak, aby obce už nemali možnosť obmedziť umiestňovanie pamätníkov, pamätných tabúľ, sôch, súsoší alebo iných umeleckých diel, ktoré vyjadrujú pamiatku a úctu k historickým miestam, udalostiam alebo osobnostiam spojeným s ich minulosťou.

Predkladatelia v dôvodovej správe k novele tvrdia, že návrhom reagujú na problémy s umiestnením súsošia sv. Cyrila a Metoda v Komárne. Súsošie na priečelí Domu Matice slovenskej nemalo v čase inštalovania potrebné povolenia, pre čo začal Stavebný úrad v Komárne správne konanie voči Matici slovenskej. Povolenie nakoniec po vyše tri a polročnom čakaní získala Matica slovenská pred niekoľkými týždňami. Do parlamentu novelu predložili 5. novembra poslanci Ján Slota, Anna Belousovová, Rudolf Pučík a Rafael Rafaj.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu