Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Za pálenie štátnej vlajky navrhuje Fico tri roky!

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA – Za pálenie vlajky má byť na Slovensku väzenie. Vláda dnes do novely trestného zákona doplnila paragraf, podľa ktorého majú byť za hanobenie nielen slovenských štátnych symbolov až tri roky väzenia. Na tlačovej besede po rokovaní vlády v Komárne to oznámil premiér Robert Fico.

Doteraz sa takýto čin posudzoval ako výtržníctvo. Kabinet súhlasil s novelou Trestného zákona, zameranou na boj s extrémizmom a výtržníctvom na štadiónoch napriek protestom odborníkov a mimovládnych organizácií. Novela sprísňuje tresty, definuje extrémizmus, extrémistickú skupinu, extrémistický materiál, rozširuje skutkovú podstatu výtržníctva a násilia voči skupine.

Mimovládne organizácie (MVO) oponujú, že vláda nediskutovala s expertmi, definície sú vágne, novela nepostihne útoky neonacistov na bielych pre iný druh nenávisti ako je rasová. Podozrievajú vládu, že proti extrémizmu používa iba slová, v skutočnosti však nič nerobí. Od roku 2006 sa podľa odborníkov reálne aktivity polície vrátane školení zastavili, polícia nerozkryla žiadnu extrémistickú skupinu, prezentuje sa len prezentáciou zásahov proti hajlujúcim deťom.

„Od roku 2006 sme pravidelne doručovali ministrovi vnútra návrhy na kontinuitu stratégie boja proti rasovo motivovanej činnosti a extrémizmu, z ktorých bola väčšina ignorovaná a až po dvoch rokoch bolo splnené len znovuzriadenie komisie - medzirezortnej skupiny odborníkov, menovaných ministrom vnútra a vytvorenie špecializovaného policajného oddelenia. Ani komisia, ani oddelenie však - napriek našej snahe k tomu prispieť - zatiaľ nedosiahli badateľné výsledky. Ostatné návrhy ostali v rovine sľubov,“ konštatovali MVO.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu