Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

V politike chýbajú ľudia, ktorí nemyslia len na voľby, tvdí Havel

Václav Havel
Václav Havel

ZVOLEN - Politika potrebuje intelektuálov, ktorí vnímajú svet v širších súvislostiach než sú najbližšie voľby. V súčasnosti je v nej takých ľudí pomerne málo, povedal bývalý československý a český prezident Václav Havel počas diskusie s divákmi na Víkende atraktívneho divadla vo Zvolene. Organizátori jubilejný ročník venovali práve Havlovi.

"Dnešný svet potrebuje určitú ďalekozrakosť. Je treba vidieť aj to, čo sa stane za desať, pätnásť rokov, čo stretne naše deti či vnukov," povedal bývalý prezident. Politika podľa neho skĺzla do umenia získať si obľubu bez ohľadu na dlhodobé záujmy.

Intelektuálom sa však podľa Havla do politiky nechce a považujú ju za špinavú. "Musel som tvrdo prehovárať básnikov, spevákov a sociológov, aby išli do politiky," spomenul si na roky krátko po svojom prvom zvolení za československého prezidenta po páde komunistického režimu v roku 1989.

Záujem o stretnutie s bývalým prezidentom prekročil možnosti preplnenej sály miestneho domu kultúry. Okrem diskusie s bývalou hlavou spoločného štátu dnes mohli diváci vidieť aj dve jeho hry v podaní českého súboru Divadlo Na tahu, a to Audienciu a menej známu jednoaktovku Protest. V sobotu, hodinu po slovenskej premiére v Slovenskom národnom divadle, uvedie vo Zvolene Klicperovo divadlo z Hradca Králové najnovšiu dramatikovu hru Odcházení.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu