Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Príčiny havárie: Príliš vyťažená cesta

Roztrhnuté potrubie na Rázusovom nábreží v Bratislave malo 57 rokov.
Roztrhnuté potrubie na Rázusovom nábreží v Bratislave malo 57 rokov.

BRATISLAVA - Už to vedia! Vodári oznámili dve pravdepodobné príčiny nedávnej poruchy vodovodného potrubia na Rázusovom námestí. Podľa nich je to znehodnotené podložie a príliš frekventovaná cesta.

V nedeľu ráno sa z roztrhnutého potrubia vyvalilo na Rázusovo nábrežie 40-tisíc kubických metrov vody. Niekoľkohodinová povodeň napáchala miliónové škody na stavbách medzi Novým mostom a Slovenským národným múzeom. "Jednou z príčin je zmena statických podmienok na uloženom potrubí. Nachádza sa v zóne, ktorá je ovplyvňovaná vysokými hladinami Dunaja. To znamená, že rokmi dochádzalo k postupnému znehodnoteniu podložia a zhoršovaniu statických podmienok na uloženom potrubí," tvrdí hovorkyňa Bratislavskej vodárenskej spoločnosti Jana Štulajterová. V potrubí nastalo pnutie. Zaťaženie vyvolalo vnútorné sily, ktoré ho napokon roztrhli. "Druhou príčinou mohlo byť to, že potrubie je umiestnené v blízkosti frekventovanej cesty, po ktorej jazdia autá, električky a autobusy," uviedla ďalej Štulajterová.

Porušené potrubie bolo vybudované v rokoch 1945 až 1947, od jeho dokončenia uplynulo už 57 rokov. Jeho životnosť je však až 70 rokov. "Napriek tomu sa na havárii mohol podpísať aj vek potrubia," uzavrela Štulajterová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu